Снимка: Ройтерс

Продължителността на живота в последните десетилетия расте главоломно. От 1950 година до 2001, в Европа тя е нарастнала от 64.7 години до 76.8, в Африка от 35.6 до 50.5 години, а в Америка от 58.4 до 73.2 години.

Тези резултати се дължат на добрите практики и научните открития що се касае до медицината, лечението на някои болести и начинът на живот. Но живеем във времена на големи разлики в социалното неравенство – хората нямат достъп до качествено образование и до добро здравеопазване. Тези разлики дават отражание и в продължителността на живота и проблемът по всичко личи, че се засилва.

Разликата в продължителността на живота между най-богатите и най-бедните сектори на обществото в Англия се увеличава, според нови изследвания от Imperial College London.

Изследването разкрива, че очакваната продължителност на живота на най-бедните жени в Англия е намаляла от 2011 г. насам, което според изследователите е "дълбоко обезпокоителна" тенденция.

Изследването също така анализира данните от Офисът за национална статистика в страната за всички смъртни случаи, регистрирани в Англия между 2001 и 2016 – общо 7,65 милиона смъртни случая.

Резултатите показват, че разликата в продължителността на живота между най-заможните и най-бедните сектори на обществото се е увеличила от 6,1 години през 2001 г. на 7,9 години през 2016 г. за жени и от 9,0 на 9,7 години при мъжете.

Продължителността на живота на жените в най-нуждаещите се общности през 2016 г. е била 78,8 години, в сравнение с 86,7 години в най-заможната група. За мъжете продължителността на живота е 74,0 години сред най-бедните, в сравнение с 83,8 години сред най-богатите.

Резултатите също така показват, че очакваната продължителност на живота на жените в най-бедните сектори на обществото е спаднала с 0,24 години от 2011 г. насам.

Професор Majid Ezzati, старши автор на изследването на Imperial School of Public Health, заяви: "Спадът на продължителността на живота в най-бедните общности е дълбоко притеснителен индикатор за състоянието на нашето здраве и показва, че оставяме най-уязвимите от колективната печалба".

Болестите, които водят до особено голяма загуба на дълголетие в бедните в сравнение с богатите, са смъртните случаи на новородени, детските болести, респираторни заболявания, сърдечни заболявания, белодробни и храносмилателни ракови заболявания и деменции. През 2016 г. децата на възраст под пет години от най-бедните слоеве на обществото са били 2,5 пъти по-склонни да умрат като деца отколкото такива от заможни семейства.

"Това проучване показва, че бедните в Англия умират от заболявания, които могат да бъдат предотвратени и лекувани", казва професор Ezzati. "По-големите инвестиции в здравеопазването и социалните грижи в най-необлагодетелстваните райони ще помогнат да се преодолеят тревожните тенденции, наблюдавани в нашата работа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase