Снимка: Reuters

Американците ще сготвят и изконсумират 46 милиона пуйки само за ден - в четвъртък в Деня на благодарността, като празникът по традиция се фокусира върху храната, семейството, приятелите и американския футбол, отбелязва ДПА.

Според проучване на специализираната Национална федерация за производство на пуешко месо, то е предпочитаното ястие за празника, който се чества в четвъртия четвъртък на месец ноември. Анкетите сочат, че 88 процента от американските семейства ще сервират пуешко на празничната трапеза.

Около 46 милиона пуйки ще бъдат изпечени или приготвени по някакъв друг начин. Това представлява 18 процента от отглежданите 245 милиона пернати от този вид в американските ферми.

Заедно с пуйката на трапезата в Деня на благодарността се сервират картофено пюре, зелен боб и пай от тиква. Съществуват и предпочитани местни специалитети като хляба от царевица в южната част на САЩ и печената тиква в Североизтока.

Освен с богата трапеза, празникът по традиция се отбелязва с парад в Ню Йорк, с мачове по американски футбол, със срещи с приятели и със старта на коледното пазаруване.

Коментари Напиши коментар

28

дядо Тричко

преди 2 години

ние пък ще изядем 1 млн свини и ще изпием 10-20 млн литра червено вино.

27

Анонимен

преди 2 години

Плачат активистите. Истинските вегани знаят, че всеки има право да избира какво да яде и че на никого нямаш право нищо да налагаш или да му даваш наклон на органите.

26

До Иванчо

преди 2 години

Чичко президент подари живота на две, не на една пуйка! Това се казва президент, не като предните да спасява по една пуйка. Но със сигурност ще омаха две пуйки днес.