Кадър: Bulgaria ON AIR

Звучащата българска музика у нас е едва около 15-18%. Събраните пари от музикални права отиват в чужбина, вместо да остават в България, тъй като масово се пуска чуждестранна музика. Това стана ясно от думите на Момчил Даскалов от "Музикаутор" пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че в Македония, Сърбия и Гърция над 50% от звучащата музика е местна. По думите му всичко е въпрос на култура, а може би и на настояване от страна на обществото.

"Трябва да има повече воля от самите собственици на медии и музикални редактори", отбеляза Даскалов в предаването "Денят ON AIR".

Той коментира и промените в Закона за авторското право, които бяха приети март тази година, но влизат в сила от 1 януари 2019 г.

"На местната власт се делегира възможност да осъществява контрол и да налага санкции при нелегално ползване на музика. Може да се извършва превантивна дейност. Общините имат много по-голяма гъвкавост и власт", обясни Даскалов и поясни, че половината пари отиват в общините, когато се наложат санкции.

По негово мнение през годините се променя и манталитетът на бизнеса. Представителят на "Музикаутор" каза още, че промените са били подкрепени от легалния бизнес, а целта е да има еднакви конкурентни възможности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase