Снимка: Reuters

Рязкото увеличаване на средните глобални температури ще доведе до чести поройни дъждове и наводнения в целия свят, съобщава Лайф.

Учени от Уханския университет в Китай анализирали увеличаването на средните температури на планетата и заключили, че рязкото смесване на климатични зони ще предизвика големи наводнения, урагани и проливни дъждове, които ще причинят огромни щети не само в крайбрежните райони, но и в целия свят.

Учените са установили, че периодите на анормална горещина през зимата и на студ през лятото ще станат главната причина за последвалите седмични проливни дъждове или продължителна суша. Тези катастрофи ще са по-мащабни, отколкото преди 10-15 години.

Китайските изследователи поясниха, че вследствие на резките климатични промени първо ще пострадат крайбрежните райони, които по-често ще бъдат връхлитани от урагани и тайфуни. Територии във вътрешността на континентите също ще бъдат засегнати - в отдалечени от крайбрежията райони учените очакват екстремна суша, която ще бъде последвана от поройни дъждове с продължителност няколко седмици.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 години

А дали не е причината в Слънцето? Или пък може би в центъра на Земята се случват ядрени процеси които учените си нямат и идея какво точно става. Ледникови периоди е имало и преди въглеродния двуокис от изкопаемите горива. Има много градове под сегашното ниво на океана. Това как ще го обяснят ? За едно няма две мнения земята се променя буквално в момента.

6

Анонимен

преди 2 години

За малко да им повярвам ама добре, че са компетентните ни коментатори... за малко да се обърка пфу

5

Анонимен

преди 2 години

Явно доста иск!ат да захлебят покрай Ал Гор та раздуват обикновенни природни явления