Общ преглед

От София до морето можеш да стигнеш за 6 лв. с малка кола на ток, пресметна Арман Бабикян, организатор на специализираното изложение на електромобили, което беше открито в София.

Въпреки в пъти по-ниските разходи за придвижване с кола на ток, българинът все още е консервативен към електрическите двигатели, отчитат от бранша.

У нас по улиците се движат едва 600 изцяло е-автомобила, като за първото полугодие на 2018-а у нас са продадени 79 изцяло електрически коли. Това е ръст от над 600% в сравнение със същия период на миналата година, когато са били продадени само 13 подобни автомобила, сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители.

Основните пречки пред българите да се сдобият с еко возилата са цените на моделите, липсата на достатъчна зарядна инфраструктура и краткият живот на батериите.

Към момента в България вече има около 110 зарядни станции, но все по-голяма тенденция при новите модели е да може да се включват към всеки контакт в офиса или в дома.

България е дала и не малко стимули за покупка на електрически автомобил – те са освободени от заплащането на такса за паркиране в "Синя" и "Зелена" зона, нямат и годишен данък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар