Общ преглед

От София до морето можеш да стигнеш за 6 лв. с малка кола на ток, пресметна Арман Бабикян, организатор на специализираното изложение на електромобили, което беше открито в София.

Въпреки в пъти по-ниските разходи за придвижване с кола на ток, българинът все още е консервативен към електрическите двигатели, отчитат от бранша.

У нас по улиците се движат едва 600 изцяло е-автомобила, като за първото полугодие на 2018-а у нас са продадени 79 изцяло електрически коли. Това е ръст от над 600% в сравнение със същия период на миналата година, когато са били продадени само 13 подобни автомобила, сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители.

Основните пречки пред българите да се сдобият с еко возилата са цените на моделите, липсата на достатъчна зарядна инфраструктура и краткият живот на батериите.

Към момента в България вече има около 110 зарядни станции, но все по-голяма тенденция при новите модели е да може да се включват към всеки контакт в офиса или в дома.

България е дала и не малко стимули за покупка на електрически автомобил – те са освободени от заплащането на такса за паркиране в "Синя" и "Зелена" зона, нямат и годишен данък.

 

Коментари Напиши коментар

87

Ха ха

преди 7 месеца

Електричките няма скоро да станат популярни в БеГе-то . Не си чуваш двигателя .Не можеш да си направиш тунинговане на гърнето - щото нямаш. Ще поискаш да форсираш , че да смаеш махалата - не става . Да завъртиш гуми - не може . Трябва да караш бавно и спокойно - изяда те от вътре щот си състезател по рождение .
Край на гонките в стил "Need for speed" и издънените ауспуси .

86

Флум

преди 7 месеца

Здр.Байо и аз живея в Норвегия ти в кой град си?

85

Навигатор

преди 7 месеца

А като ти свърши горивото на нафтовата печка след 500 км какво правиш? същото като електричката - отиваш да заредиш. Нали не си представяте че това е електрокар и се зарежда цяла нощ! В работата имаме обикновенна зарядна станция и всеки ден виждам за колко време зареждат на 80%- 35 минути, а бързите зарядни само за 7 минути.Ти за толкова не можеш да си напълниш резервоара със петролната смрад на бензиностанцията.И като питам хората,заявяват че НИКОГА повече няма да се качат на старите простотии