Снимка: Pixabay
Продукти:
 
8 големи червени ябълки
8 дървени клечки
1 чаша масло
2 чаши кафява захар
1 чаша царевичен сироп
400 мл кондензирано подсладено мляко
2 супени лъжици течна ванилия
 
Приготвяне:
 
Кипнете вода в дълбока тенджера на средна температура. Бланширайте ябълките във врящата вода за няколко секунди. След това ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят, а и за да се отстрани естественият восък по кората им. Забършете ги добре и ги оставете настрана. След като се охладят напълно, направете малък разрез в горната им част, така че да промушите по-лесно дървените клечки. Покрийте широка тава за печене с пергаментова хартия.
 
Разбъркайте разтопеното масло, кафявата захар, царевичния сироп и кондензираното мляко в тенджера на средна температура. Разбърквайте непрекъснато, докато заври, след което намалете температурата. Най-добре би било, ако имате термометър за готвене, който да ви помогне да разберете кога градусите на течността са станали 120. Ако нямате термометър, това отнема приблизително 25-30 минути. Не забравяйте да разбърквате, за да предотвратите загаряне.
 
За да проверите дали карамелът е готов, капнете една супена лъжица от него в чаша студена вода. Ако карамелът се превърне моментално в кръгла твърда топчица, значи е готов. Свалете от котлона, добавете ванилията и разбъркайте. 
За да имате успех, работете бързо. Потопете всяка ябълка в карамелената смес, така че да облепи плода напълно от всички страни. Поставете ги върху пергаментовата хартия, за да изстинат и да се стегнат. По желание можете да потопите и в натрошени ядки.

Още вкусни рецепти вижте в готварската рубрика на Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 10 месеца

До Хахахахахаха

Хвърляш тенджерата през терасата.Така правеха мързеливите студенти някога,когато не им се миеха съдове.

1

Хахахахахаха

преди 10 месеца

А с тенджерата после какво става, след тая захар на 120°???