Снимка: Reuters

Момчетата от футболния отбор, които бяха спасени от пещерата в Тайланд, ще бъдат ръкоположени за будистки послушници в знак на признателност към всички, включили се в мащабната спасителна операция.

Момчетата ще живеят в будистки храм в продължение на девет дни – времето, което те прекарват затворени в пещерата, преди спасителните екипи да ги открият.

Още по темата

Треньорът на футболистите вече е бил послушник и затова ще бъде ръкоположен за монах. Само едно от момчетата няма да участва в церемонията, тъй като е християнин.

Семействата на футболистите дадоха обет момчетата от отбора да бъдат ръкоположени в знак на благодарност за всички усилия по тяхното спасяване, както и за  да почетат паметта на загиналия по време на операцията гмуркач.

Преди официалната церемония по тяхното ръкополагане, главите на момчетата бяха обръснати. На предварителната церемония са присъствали много от местните жители, които са се стекли на място в северната провинция  Чианг Рай, за да изразят подкрепата си към благородния жест.

Официалната церемония ще се проведе днес, в друг храм в Чианг Рай.


След огромните усилия на спасителните екипи момчетата от футболния отбор и треньорът им бяха успешно измъкнати от капана на пещерата на 10 юли. В акцията се включиха гмуркачи, спелеолози, водолази и доброволци от целия свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase