Снимка: архив, Reuters

Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда в областта на литературата, на свое заседание реши, че призовете за текущата и за следващата година ще бъдат връчени през 2019-а, предадоха световните агенции.


"Днес Шведската академия обяви, че лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2018 г. ще бъде определен и обявен заедно с лауреата за 2019 година. Седем пъти досега Шведската академия е решавала да не присъжда Нобелова награда за литература - през 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 и 1949 година", поясниха от академията.

Решението е било взето във връзка с това, че броят на членовете на тази институция беше съкратен поради подадени оставки и в целия свят доверието към нея беше разклатено, се казва в съобщението.

"Работата по определянето на лауреата ще продължи през годината както и преди. На академията ще й бъде необходимо време, за да възстанови своите сили и да привлече нови активни членове. То ще й е нужно и за възстановяването на доверието към нейната дейност, докато бъде определен следващият лауреат", се изтъква в съобщението за медиите.

Според правилата за приемането на нови членове е нужен кворум от 12 гласа. А при гласуванията за нов Нобелов лауреат са достатъчни гласовете на 8 членове. Но понастоящем, след разразилите се скандалите в Шведската академия, на практика в нейните редове останаха 11 литератори. Авторитетът при избора на бъдещият носител на Нобеловата награда за литература може да бъде оспорен при такъв малък брой гласове.

Шведската академия е основана през 1786 година от крал Густав Трети за поддържането и развитието на шведския език и литература. В нейния състав се избират 18 членове и до неотдавна членството в тази институция беше пожизнено. Миналата сряда шведският крал Карл XVI Густав измени устава на академията, така че нейните членове да могат да я напускат по собствено желание.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase