Снимка: Reuters, архив

Писмо на композитора Рихард Вагнер до френски интелектуалец, в което музикантът предупреждава за "пагубното еврейското влияние" в културната област, ще бъде предложено на търг във вторник в Израел, предаде Франс прес.

Вагнер /1813-1883/ чието творчество е пропито с национализъм, беше любимият композитор на Адолф Хитлер, припомня агенцията. Писмото датира от 25 април 1869 година и е адресирано до философа, поета и критик Едуар Шюре. В него Вагнер споменава за своето есе "Юдаизмът в музиката", подписан под псевдоним.

"Французите знаят много малко неща за евреите", пише музикантът на живеещия тогава в гр. Локарно Шюре. Според автора на писмото след като евреите са били интегрирани във френското общество, то трудно си дава сметка за "вредното влияние на еврейския дух върху модерното изкуство".

Музикалното и творческо наследство на Вагнер е пропито с антисемитизъм и женомразство и с идеи за расова чистота. Неговите виждания биват взети на въоръжение от Третия райх, въпреки че композиторът умира през 1883 година, доста преди идването на власт на нацистите в Германия.

В Израел не е забранено изпълнението на творби на Вагнер, но музикалните училища избягват да преподават произведенията му.

Търгът ще бъде организиран от аукционната къща "Кедем", която за пръв път излага лот, принадлежал на Вагнер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase