Снимка: Bulfoto, архив

На прага на абитуриентските балове сме и въпросът защо всяка година ставаме свиделети на кич и безвкусица за хиляди левове отново е на дневен ред.

А нужно ли е да се инвестира толкова много в подобно празненство и как би трябвало да се пъстъпи, коментират в предаването "Околосветско" по Bulgaria On Air дизайнерът Милена Вельова и "Мис Вселена България" Виолина Анчева.

"Няма нищо лошо да купиш скъпа рокля на детето си. Страшно е да харчиш пари, които нямаш", коментира миската пръскането на големи суми, и то взети на кредит или назаем.

Бал или цирк?

Нормално е вълнението покрай завършващите да е огромно, но защо родителите са склонни да похарчат три учителски заплати за скъпи рокли, луксозни лимузини, музиканти и ресторанти? Нужни ли са пищните купони и разхищенията покрай абитуриентите?

"Това си е една цяла сватба. Последната година, когато завършващите трябва да обърнат внимание на образованието си, те се фокусират по-скоро върху организацията на бала", сподели в студиото дизайнерът Милена Вельова.

Многото пари, които отиват по баловете е само една страна на проблема. Всяка година ставаме свидетели на кич и безвкусица в един парад на суетата, в какъвто се превръщат те.

В социалните мрежи се появяват и хора, които са склонни да дарят вече обличания си бален тоалет, за да подарят усмивка на друг, който не може да си позволи пищен бал.

Точно това прави и "Мис Вселена България" преди година, когато превърна филипинско момиче в принцеса на бала. "Не са важни материалните неща, а емоциите и усмивката на това дете", признава красавицата в "Околосветско".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase