Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 19.04.2018

"Без будилник": Пътуването като страст и начин на живот

Пътуването е страст, която увлича и бързо се превръща в начин на живот. Природата, хората, културата, новите преживявания, интересните уроци... Всичко това накуп и още много са причините да направиш от движението с раница на гръб свой приоритет. Какви са предизвикателствата пред вечно движещия се човек - вижте в днешния "Без будилник"!

"Целият свят ми е интересен, просто човек трябва да избира", казва с усмивка пътешественикът и фотограф Иван Панкев. Днес той представя изложба на скорошното си пътешествие в Нова Зеландия в кино "Влайкова" от 20 часа.

Там Иван е бил два месеца, наслаждавайки се на красивата природа.

"Нова Зеландия е най-отдалеченото място от България. Там е сниман "Властелинът на пръстените" и точно той ми даде идея", разказва фотографът пред Bulgaria ON AIR.

Той и съпругата му пропътували 4 хиляди километра в Нова Зеландия, като се придвижвали само на стоп и спели предимно на палатка.

Впечатлен е от гостоприемството на местните. "Хората бяха много отворени към чужденци. Дори ни канеха на гости в домовете си", сподели гостът, според когото това е нетипично за страна, пълна с туристи.

Преди това си пътешествие, Иван е посетил сам Южна Америка, бил и 5 месеца в Азия.

"Когато си сам, изживяваш всичко много по-емоционално, има много по-интересни срещи. Но когато си с близък, е по-спокойно и можеш да обсъдиш проблемите, които възникват", отбеляза пътешественикът.

Бил е в около 30 държави, но казва, че не ги брои, защото целта му не е да посещава колкото се може повече места, само за да ги отметне.

"Когато отида някъде, обичам добре да разгледам дадена страна, да знам, че съм видял поне най-интересните места там. Например в Турция съм изкарал над 3 месеца, единствено не съм бил в Егейската част", каза той.

Любимата дестинация на Иван е Южна Америка, където е пътешествал 9 месеца.

"Другата беше Азия – като тръгнах от България, през Турция до Иран и обратно. Правил съм и обиколки на Балканите, всички балкански страни съм обиколил", обяснява с усмивка пътешественикът. 

И е живият пример, че пътуването може да е начин на живот!

Вижте разказа му във видеото!
 

Коментари Напиши коментар

7

Вили

преди 1 година

Два пъти съм била в Нова Зеландия. Наистина прекрасна страна. Това което впечатлява обаче са хората - толкова открити и дружелюбни хора не съм срещала в другаде. Нищо лошо няма в това да си стопаджия. Всеки пътува както може. Ние спряхме на един белгийски стопаджия. Младежа пътуваше вече 6 месеца...пеша, на стоп и в палатка. От време на време отсядал в хостел, за да се поизмие. Такъв щастлив човек не можеш да видиш в курортите и хотелите 5*

6

Webley revolver

преди 1 година

Браво Ванка! Поздрави от Варна!

5

Анонимен

преди 1 година

Страхотно е да се пътува. Човек трябва да обиколи и види максималко от света. Аз и съпругата ми също обикаляме много (по 3-4 държави/градове годишно), но сме други тип туристи - по-скоро urban-туристи. Самолета, хотела, влаковете, забелжителности, музеи, местна кухня... не си падаме по палатки и диви природи. Но, кой каквото му харесва.