Снимка: pixabay.com

Забележителности, забавления в градовете, спа курорти, зимни спортове, кулинарни изкушения... Всичко това прави Сърбия примамлива дестинация за българите, които са едни от най-многобройните чуждестранни туристи в съседната ни държава. Затова днес в "Без будилник" ще ви разкажем за веселието по "Скадарлия", лечебните води на Сокобаня и белите склонове на Копаоник.

През последните години Сърбия се очертава като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европа, като страната отбелязва 17% ръст на чуждестранните туристи. През последните 10 години и броят на българските туристи се е утроил. Това стана ясно на пресконференция на Сръбската туристическа организация по повод панаира "Ваканция и спа Експо 2018".

Освен върху големите градове, акцент се поставя и върху планинския и спа туризъм, като така Сърбия се налага като целогодишна дестинация.

Едно от най-посещаваните места в страната е Сокобаня. Курортът е разположен в централната част на югоизточна Сърбия и се намира на 225 км от София. Сокобаня има множество минерални извори, а климатът е особено подходящ за респираторни заболявания. Освен спа туризма, там се развива и спортният и възстановителният туризъм, а за хората, търсещи забавление, има и редица барове и нощни клубове. Нощувка със закуска през уикенда и използване на спа център би струвало между 50-60 лв.

Подобни са цените и в Луковска Баня и Пролом Баня, но и с включена храна. Луковска баня се намира в Южна Сърбия, на склоновете на планината Копаоник, а водите й лекуват ревматизъм и остеопороза. Пролом Баня пък е в планината Радан и е добър избор за хора с бъбречни заболявания, кожни проблеми и болести на храносмилателната система.

Сърбия също предлага и забавления за любителите на зимните спортове. Копаоник, Стара планина, Торник в Златибор и Брезовица са идеални места за ски ваканция. Пистите са с различна трудност, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.

Много туристи се впускат и в търсене на забавление и културни забалежителности и избират по-големите градове.

Нови сад или "Сръбската Атина" печели туристите с архитектурата си и поддържаната си красота. През последните години градът е станал и столица на феновете на фестивала "Exit".

Безспорно най-предпочитан е Белград, който печели туристите със своите забележителности, музеи, паркове, красотата на реките Дунав и Сава и бурния нощен живот.

Една от емблемите на сръбската столица - "Калемегдан", представлява музей на историята на града на открито. В рамките на крепостта се намират множество паметници, които разказват за развитието на града от античността до наши дни. От "Калемегдан" се открива и невероятна гледка към Дунав и Сава, чиито води предлагат различни атракции - разходки с лодки и много заведения.

Бохемският квартал също е любимо място на туристите, които там могат да се наслаждават на плескавици, ущипци, жива музика и много ракия. На калдъръмената улица "Скадарлия" се намират стари кръчми, които пазят традицията на веселието на фона на стара градска музика и вкусна храна.

Развиващата се сръбска столица се готви за своите нови гости - обновяват се улици, фасади, паркове, а хотели, ресторанти и кафенета чакат да приютят любопитни туристи.

Коментари Напиши коментар

10

турист

преди 1 година

не е лошо да се види но нищо,което да те шашне София е много по модерен и хубав град от Белград внушителна е новата църква,която сега завършват

9

Анонимен

преди 1 година

Признавам ги за кулинарията- там са много добри! И в най- непретенциозен ресторант е много вкусно и не е по- скъпо от тук!

8

до 1

преди 1 година

Туризма в нашата държава не се развива? Светлини години сме пред държави като Сърбия. Ама нали българина обича да е чуждопоклоник и да плюе всичко родно... Приятелю в Сърбия 1/3 от домакинствата са с външна тоалетна, за какви спа комплекси говорим? Цял святва идва в България на почивка, ама Ганьо завидя на сръбските аграри. смях.. като не излизате от вас четете новини и статистики поне.