Снимка: архив, Булфото

Общ преглед
На 28 юни рожден ден празнува примата на българския фолк Галина Иванова - Глория. Тя е наградена за "Певица на годината" през 1998, 1999, 2000, 2001 и 2003 г. и с приза "Певица на десетилетието" през 2007 г. Глория е единственият поп-фолк изпълнител с 4 самостоятелни концерта в Зала 1 на НДК, съответно през 2000, 2003, 2009 и 2015 г.

Певицата е родена в град Русе. Баща ѝ свири на кавал, а майка ѝ изпълнява народни песни. Има брат. Гласът й открива учителят й по музика. В четвърти клас се включва в хор "Дунавски вълни".

Творчески път

През 1991 г. оркестър "Извор" кани Глория за певица. В началото на 1992 г. заминават да работят в Черна Гора. След завръщането си напуска оркестъра и създава собствена формация "Лира". В началото изпълнява "Черно и бяло", "Чудак" на Георги Христов, песни на Лили Иванова и Лепа Брена. От 1993 до 1994 г. е вариететна певица, през двете години пее хитове на Мадона, Джейсън Донован, Марая Кери, Уитни Хюстън. Решава да издаде албум с естрадни песни. Първият си албум "Щастието е магия" записва при музикантът от Диана Експрес–Максим Горанов.

"Нека останем приятели" е първият хит на Глория, написан от Димчо Делев. Песента е издадена в сборна касета на издателската фирма "Фолктон". Собственикът на "Перфект аудио-видео" Продан Йорданов я запознава с Мария и Митко Димитрови. Те харесват записа ѝ и виждат потенциал в изпълнителката, въпреки първоначалната им реакция: "Хубаво е, ама кой ще ги слуша тия песни – за майката, за бащата, за децата". Глория е категорична, че няма да пее кючеци.

През ноември 1995 г. излиза вторият и албум "За добро или зло", от който безспорни хитове стават "Сцената обичам лудо", "Приятелко, ти моя най-добра", "Иди си, тъга". Три месеца след излизането на заглавието, Глория разбира, че е бременна и очаква раждането на своето първо дете. На 30 септември 1996 г. се ражда дъщеря ѝ – Симона Загорова.

През септември 1997 г. излиза албумът "Носталгия". Едноименната песен по текст на Глория и музика на Илия Загоров е ключова в кариерата на звездата – тя става химн на всички емигранти и в края на годината Глория получава покана за концерти в САЩ.

На 22 октомври 2009 Глория отпразнува 15 години на сцената в зала 1 на НДК.

2014 г. тя заминава на третото си Турне в САЩ и Канада. Певицата провежда концерти пред зали в градовете Чикаго, Вашингтон, Лас Вегас, Сиатъл, Тампа, Денвър, Атланта, Ню Йорк, Кейп Код.

На 30 септември изпълнителката отбеляза 20 години на музикалната сцена със самостоятелен концерт в зала 1 на НДК със участието на Дани Милев Бенд.

Любопитно

В Две могили Глория завършва средното си образование с направление "Механизатор в растениевъдството" и придобито свидетелство за МПС – категория С.

Тя е първата изпълнителка, която музикална компания Пайнер издава.

Глория композира и пише текстовете на голяма част от песните в албумите си.

Сред най-запомнящите се моменти за изпълнителката е съвместната изява на една сцена в Монако с израелската певица Ищар, с която изпълниха в дует емблематичната песен "Я кажи ми, облаче ле бяло".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар