Снимка: архив, Reuters

Песенният конкурс Евровизия е магнит за зрителите: над 200 милиона души всяка година следят състезанието пред телевизионните екрани. В 61-годишната му история обаче е имало немалко скандали. "Дойче веле" припомня най-шумните от тях.

2017

Руската представителка Юлия Самойлова получи отказ от Украйна за участие в конкурса, който тази година ще се проведе в Киев. Причината: през 2015 година тя е пяла в окупирания от Русия Крим, като е влязла на полуострова от руска територия, а не през Украйна. Заради това ѝ е наложена забрана за влизане на територията на Украйна. На 23 март ръководството на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) изпрати протестна нота до Киев срещу опита за политизиране на песенния конкурс. На 4 април украинският президент Петро Порошенко обяви, че държи на решението си да не допусне руската представителка. Възможно е това да доведе до бойкот на конкурса от представители и на други държави.

2016

Има ли политически мотиви или не? Русия казва "да", ЕСРТ - "не". Украинската изпълнителка Джамала представя страната си с песента "1944". Русия обаче протестира срещу политизирането на конкурса, защото във въпросната година прародителите на певицата, които са татари по произход, са били депортирани от Крим. ЕСРТ обаче отхвърля руските аргументи с твърдението, че украинската песен не призовава към протестни действия, а просто е посветена на едно историческо събитие. Според независими наблюдатели в и извън Русия обаче, в случая изискването за неполитически съдържания е малко разтеглено. На всичкото отгоре песента на Джамала, т.е. Украйна, спечели конкурса.
 
2014

В продължение на десет секунди публиката освирква руските изпълнителки на конкурса. Но не заради тяхното изпълнение, а защото същата година Русия е анексирала Крим. Освен това много емоции поражда и победата на австрийската изпълнителка с брада - Кончита Вурст.

2010

За да се представи по-добре пред гостите на конкурса, управата на града-домакин Москва провежда акция срещу бездомните кучета в града. Изчезват също и много котки. Действията на местните власти са остро критикувани от природозащитниците. Впрочем, твърди се, че до същата мярка могат да прибегнат и домакините на тазгодишното издание на конкурса от Киев.

2009

Грузинската песен "We Don't Wanna Put In" е дисквалифицирана, защото много прилича на послание към руския президент Путин (Put-in). Още повече, че по онова време Русия и Грузия имат военен конфликт помежду си. А политическите съдържания нямат никакво място на песенния конкурс, гласят правилата на ЕСРТ.

1998

Всички погледи са насочени към фаворитката Дана Интернешънъл от Израел. Но тя се оказва той - Дана всъщност е мъж. Ултраортодоксалните евреи протестират, а Дана печели конкурса.

1986

Белгийската певица Сандра Ким става най-младата изпълнителка, печелила конкурса на Евровизия - тогава тя е само на 13 години. Навремето мениджърите ѝ я представят за 15-годишна, а междувременно минималната възраст за участие в конкурса е вдигната на 16 години.

1982

Какво толкова може да му е скандалното на песен, назоваваща се "Малко мир"? На някои пацифисти определено текстът на германската изпълнителка Никол, която печели състезанието, им идва малко недостатъчно изразителен. Според тях, вместо "малко" мир е трябвало в песента да се пледира за "тотален" мир.

1978

Арабски телевизии бойкотират израелското участие в конкурса, като при всяка поява на израелския представител те излъчват рекламен блок. Постепенно обаче това се превръща в абсурдно начинание: Израел не само стига до финалния кръг, но и накрая печели надпреварата. Йордания обаче остава докрай вярна на линията си и обявява Белгия за победителка.

1969

Четири страни - Испания, Великобритания, Холандия и Франция - печелят заедно конкурса. Това става възможно благодарение на промяната на регламента за оценяване на песните. Но тази промяна няма да е последната в историята на конкурса.

1968

Югославия дава максималния брой точки на Испания и така помага на бившата диктатура на Франко да спечели изненадващо конкурса. Всъщност Клиф Ричард е смятан предварително за големия фаворит - поне от британските домакани. Години по-късно обаче става ясно, че Франко е подкупил журито в цяла Европа, за да излъска имиджа на Испания. Тези слухове обаче така и не бяха доказани.

1957

Датското дуо Бърти Вилке и Густав Винклер се целуват в продължение на цели 11 секунди по време на прякото телевизонно предаване. Преди 60 години това е било достатъчно да предизвика огромен скандал.

1956

Първото издание на песенния конкурс на Евровизия, тогава все още под името "Гран При Юровижън де ла Шансон", се провежда в швейцарския град Лугано. Печелят домакините с изпълнението на Лис Асия. Резултатът е оспорван от мнозина - заради ролята на Люксембург при гласуването: тъй като Люксембург не е изпратила своя делегация, страната дава пълния си набор от точки на домакините от Швейцария. Не е много ясно обаче дали това е помогнало за победата на Асия: тайно гласуване на журито потвърждава победата на швейцарската изпълнителка. Класирането на останалите участници в конкурса не е известно.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase