Снимка: X Factor/Нова тв

В дните около коледните празници имахме възможност да гледаме по телевизията един концерт на Адел. Концерт, който ми остана в съзнанието, независимо, че тази наистина много добра певица не е сред любимите ми.

Някак си завидях за този концерт. Адел с музиканти на сцената, без никакви "велики" хореографии от подскачащи танцьори и фойерверки. И публика, която слушаше. Нямаше изпаднали в несвяст фенове, имаше хора, които се наслаждаваха на музиката.

И си задавам въпроса защо у нас няма такива концерти? Отговорът изкрещя снощи в музикалното предаване X Factor. Сякаш по поръчка на елиминации се явиха два типажа изпълнителки - Виктория Георгиева и Дарина Йотова. Напусна Вики, която е с класи над Дарина. И това не е най-страшното, защото X Factor в крайна сметка е една телевизионна продукция с правила.

По-страшното ми се стори мнението на продуцента Саня Армутлиева. Според нея Виктория не била готова за сцената, защото искала да се усъвършенства музикално в чужбина!? Подготвена била Дарина, а така според мен биха се изказали и голяма част от родните продуценти.

С какво Дарина е по-добра? Ами с това, че е поредната от калъпа певци. Калъп, който няма собствена визия, а копира. Копира от Острова, копира от Румъния, копира от Щатите. Но копията са ни бледи и по правило "умират". Най-вероятно Дарина ще запише някой дует с Криско, ще се радва на краткотраен успех, ще направи няколко клубни участия и ще я забравим. Защото тя е една от масата и не се отличава с нищо. Като нейната приятелка Гери-Никол може да поизбухне и толкова. Нали се сещате, че за Гери-Никол се изписа един тон мастило и се изтъркаха клавиатури не заради пеенето й, а заради задните й части? И Дарина е готова да се хвърли по същия път.

За съжаление у нас се толерират подобен тип изпълнителки, защото продуцентите нямат топки. Нямат топки да правят музика, която се слуша. Залага се на някакви момичета, които веят дупета, имат приличен глас, но нямат харизмата. Не се отличават с нищо от стотиците, които искат да се наложат на и без това малката ни сцена. А като не се отличаваш е лесно "старите кучета" да те пратят на бунището.

Замислих се как би изглеждала Дарина Йотова на мястото на Адел пред хора, които бяха дошли да слушат музика. Всъщност би изглеждала нелепо. За разлика от Вики. Един талант, който би могъл да те заинтригува и разчувства. Само с микрофон в ръка. Без да залага на първични, вторични и каквито се сетите полови белези. Само с глас.

Ако има късмет ще си сбъдне желанието да учи в чужбина. Ако има късмет някой продуцент ще я забележи. Но не от тези продуценти, за които е важно на концертите да се изпада в съмнителна истерия или върха на сладоледа е някой мол да ти покани изпълнителя. Продуцент, за когото е важно изпълнителят да поднася музика. Музика за слушане. За Вики има шанс, но не на нашия пазар, който е убиец на таланти.

У нас продуцентите създават нишови изпълнители, които според тях са интересни. Но ако се замислите от музикалните формати не се родиха звезди. А те вървят над 10 години. Кой от победителите прави вълнуваща кариера? Нито един! Независимо колко ни убеждават, че имали участия в клубовете. Там хората не ги слушат, а най-често ни имитират пеене на плейбек. Такава ни е културата.

Концертите за слушане се броят на пръсти и в тях по правило няма нито една от "младите" звезди. Защото са от калъпа подскачащи със самочувствие.

Много ми се иска Вики да натрие носа на българския продуцентски подход, но знам, че ще е трудно. Иска ми се всички да й дадем криле, но по-скоро ще влезе в графата "погубен талант". Миналата година се заговори за някакви октоподи в българската музика. Няма октопод. Има хора, за които музиката не е важна. Важно е да изкарат 100 лева на вечер.

А иначе Виктория си я представих на мястото на Адел. Но не в България. Тук се щрака с пръсти, крещи се "ооо, йеее" и музиката не вълнува. Затова и нашите изпълнители не вълнуват никого извън границите ни...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase