Снимка: Булфото, архив

Защо гледам X Factor? Ами шоуто не е залято от простотия, силикон и плеймейтки. Не ми внушава, че една шепа хора са представителна извадка за българина, не ми внушава, че парите могат да направят и най-големия простак ВИП. Има субективен момент в оценяването, но е факт - ако не си талантлив няма как да изпъкнеш.

Изпъкват и нелепите участници, които са дошли да ги види мама по телевизора. Ама тяхната известност е за кратко, за няколко дни.

Има обаче нещо притеснително в това шоу, поне за мен. Вече четири години в него на преден план са все еднотипни таланти. А и колкото да ме убеждават, че след X Factor се гради някаква вълнуваща кариера, тя за широката публика не е толкова видима, защото нашият пазар е малък и големият успех е ако успееш да стигнеш до поканите в нощните клубове. А там голяма част от публиката просто няма законово право да стъпва. И за тази част е видимо само какво прави техния любимец в студио. В бедна България се записват малко песни и това е нормално - няма как да пръскаш десетки хиляди за качествен продукт, за да те гледат и свалят от нета безплатно. Параграф 22...

Но няма да си говорим за шоубизнеса, в който почти няма бизнес, особено за младите изпълнители. В зрителя се създава усещането, че само определен тип западни песни могат да те изстрелят на върха.

Още в първото издание на X Factor бе ясно зададено - без чалга. Покрай нея обаче изгоря и фолклора ни, който през годините бе оценен от редица западни звезди и бе част от хитовете им. У нас обаче фолклорът масово все още се смята за нещо останало в миналото. Направи ми впечатление как Маги Халваджиян го развълнува песен на Васил Найденов, макар и изпята нелепо.

Но българските песни не са предпочитани, защото с годините наложихме по тези конкурси да се пее Бионсе, Кристина Агилера и все от тази категория. Имаше даже един комичен момент в Music Idol преди години - всяка втора се качваше на сцената с парчето на Ищар "Horchat Hai Caliptus".

За повечето участници в подобни риалитита - българската музика започва с Графа и Мария Илиева и свършва с Криско, което показва сериозна липса на музикална култура. Но дори и техни песни звучат сравнително рядко, защото младото поколение е облъчено, че звезда се става с чужди песни. Нямат примери пред себе си за такава успяла българска звезда, но опитите продължават.

Може да звучи нелепо и националистически в 21 век, когато границите стават все по-невидими. Но все ми се струва, че преди да ставаш световна звезда е редно да те научи българската публика. И да слушаме повече песни на български.

Статистиката говори - хитовете, които феновете запяват, са на роден език. Има много примери за песни преди 20 и повече години, които младите ги пеят днес. И те не са на английски. Нека всеки сложи ръка на сърцето и да признае - може ли да запее парче на български изпълнител на чужд език, което да е проверено през годините?

В която и държава да отидете, музиката, която предимно звучи, е местна - и в телевизия, и в радиа, и в хотели. Независимо дали е по закон или не. И те живеят в този 21 век, но не го смятат за национализъм. Дали е държавна политика не е толкова важно, важното е, че хората оценяват труда на собствените си изпълнители. Така и приходите за тях са по-големи, което пък е предпоставка те да инвестират в собственото си творчество.

У нас младите са облъчени и обречени. Създава се усещането, че за да пробиеш на сцената задължително трябва да минеш през телевизионна надпревара, да понатрупаш медийна известност. За съжаление в ефира без никаква конкуренция остана само X Factor - признание за продуцентите, кофти за изпълнителите. Но и много зрители вече се отказват да ги гледат, защото имат дежа вю от минали години.

И тук вината е всеобща, защото зададохме матрицата. Но Бионсе е една, Агилера и Ищар също. И когато дойде време да излезеш от имитирането и да създаваш авторски песни попадаш в същата матрица - имитация на нещо английско, американско и накрая - едно голямо нищо.

Чуждопоклоничество е силна дума, но дали не е време да излезем от гореспоменатата матрица и да пробваме предимно с българско? И предавания като X Factor ще бъдат по-интересни. Но инициативата трябва да дойде предимно от талантите. За съжаление няма да е и тази година...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase