Снимка: архив, Булфото

Американска военна техника и оръжия ще пристигнат в България тази седмица.

Оръжията и военната техника са пристигнали през уикенда от военна база в Северна Каролина в Германия и следващият етап от дългото им пътуване ще е тренировъчната база в Ново село, България.

В момента в базата се намират около 160 морски пехотинци от САЩ на шестмесечна ротация.

Още по темата

Военнослужещите ще получат четири танка "Ейбрамс", три артилерийски оръдия и шест бронирани разузнавателни автомобила.

Американските морски пехотинци, пребиваващи в България, ще получат танкове и тежка артилерия като част от усилията на НАТО да разсее опасенията в Източна Европа от руската враждебност, съобщава онлайн изданието "Интернешънъл бизнес таймс", цитирано от БТА.

„Откакто анексира Крим през март 2014 г. и оказва помощ на проруските сепаратисти в Източна Украйна, Русия показва повишена враждебност в европейското небе и териториални води. Тази демонстрация на военна сила предизвика безпокойство в редица европейски страни, които се обърнаха към САЩ за съвет и военно присъствие“, посочва изданието.

По тази причина американските военни започнаха да възстановяват присъствието си по източния фронт с Русия, включително в много бивши съветски републики и сателитни държави като Естония, Латвия и Полша, се казва още в публикацията.

"От българска гледна точка присъствието на американския флаг показва на всеки, че САЩ са ангажирани към региона", заяви Люк Кофи, бивш американски капитан, който сега е член на фондацията "Херитидж" във Вашингтон. "Макар че в крайна сметка, ако Русия реши да нахлуе в Естония, шепа войници няма да могат да направят много", допълни той.
 

Коментари Напиши коментар

252

123

преди 5 години

Русия е непобедима! Ще видим и краят на тази измислена държава америка. Американците са страхливци! Българи,да подкрепим руснаците,никога не се съгласявайте да се биете срещу руснаците и Русия! Никога! Никога!

251

Как?

преди 5 години

До Саше ВеликиотМного приятно съм изненадат от подобни коментари на македонски българин тук!

250

Що?

преди 5 години

До Стреснат 351Ти дрънкаш глупости. Нито има живи Сталиновци, нито има живи Александър третевци. Руска империя отдавна няма, нито Съветски съюз. Ако си извадите главите от саксиите НАИСТИНА, а не като през 89та, може и да го проумеете. Едно време въпреки, че бяхме почти роби на СССР, в България имаше далеч по-малко руски войски, от колкото американски има сега. Писна ми да им гледам звездите и лентите навсякъде! Няма сайт или медия, която да не плямпа за любимите ни господар... тоест съюзници!