Снимка: Булфото, ахрив

Дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС. Такива са данните на сайта energy.eu, който обобщава информация за горивата от всички страни членки. Заради по-високите данъци и такси обаче в 11 държави от ЕС дизелът по бензиностанциите е по-скъп, отколкото у нас.

Според европейския сайт към 12 август стойността на дизела, включваща цената на производител или вносител, плюс търговската надценка по бензиностанциите е била 0,658 евро. Това е с цели 23,92% над средната цена в общността от 0,531 евро, сочи проверка на в. "Труд".

При масовия бензин А95 положението е подобно - стойността без данъци и такси в България е петата най-висока в целия ЕС. При добавяне на налозите обаче цената се оказва сред най-ниските по бензиностанциите в Европа.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че не могат да дадат никаква информация, тъй като в момента Комисията за защита на конкуренцията прави секторен анализ. Големите вериги бензиностанции също отказаха да коментират.

Нафтата у нас е сред най-скъпите в ЕС още от март тази година. Тогава цената беше четвъртата най-висока в общността и заради това вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев поиска спешна проверка от КЗК. Резултатите от нея така и не бяха огласени.

От КЗК коментираха, че са предали резултатите от проверката на 31 март на вицепремиера и само той може да ги огласи.

В резултат на проверката обаче антимонополистите са започнали пълно разследване на пазара. Те проверяват дали няма картел между участниците или злоупотреба с господстващо положение.

През последните две седмици цената на бензина и дизела у нас непрекъснато се променя, като ту пада с 2 до 4 стотинки, ту се вдига с толкова. На международните пазари ситуацията с петрола е коренно различна - цената му продължава да пада вече седма поредна седмица, като американският лек петрол се смъкна до 42,09 долара за барел с доставка през септември.

Анализаторите твърдят, че тенденцията ще е устойчива. По данни на експерти, ако това падане на цените продължи, макар и със закъснение това ще се отрази и на цените на едро и дребно у нас.

По-голяма част от българските бензиностанции купуват горивата си от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", останалите внасят количества от Румъния и Гърция. Цената в Гърция обаче е третата най-скъпа в ЕС, Румъния е по средата в класацията.

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 5 години

Народа до като дреме и не се вдигне така ще е при 134 долара за барел нафтата струваше 2.67лв днес е 40 долара за барел нафтата струва 2.26лв е сега я гледах а кажете какво става в тая пропаднала държава НАРОДЕ ДИГАЙ СЕ ВРЕМЕ Е

89

mislizadurjavata

преди 5 години

А ние докато не се дигнем няма да стане чакайте още чакайте да видим децата като ви пораснат и те ще мизерстват подиграват се със нашия труд младите кво чакаме не знам ние трябва да оправим България всички ги е страх че ще останат без работа а никой не мисли че без нас работа няма да стане кво да не викат хора от евро-съюза колкото повече чакаме толкова ще страдаме не се оплаквайте а Дествайте !!! И не се страхувайте време е ние да командваме

88

dp

преди 5 години

Ей по такива неща се вижда, че в БГ имаме само имитация на пазарна икономика и многопартийна система.Очевидната реалност е, че съветската агентура контролира всичко от 1944 досега.Цялата си сила медиите им влагат в това да накарат хората да повярват, че не е така;не че някой им вярва но тук хората докато не огладнеят истински предпочитаттихичко да си хленчат пред това да се замислят какво могат да направят за себе си.