Снимка: Reuters

Около 900 000 души участваха в протести из цяла Бразилия с искане за оставка на левия президент Дилма Русеф, чието управление е опетнено от корупционен скандал и е затънало в икономическа и политическа криза, предаде Франс прес.

Според организаторите на протестите в тях са участвали два милиона бразилци.
По данни на полицията най-малко 886 000 души, облечени в националните цветове - зелено и жълто, са се включили в демонстрациите, преминали спокойно. Участниците развяваха бразилски знамена и носеха лозунги "Дилма вън!" и "Не на корупцията".

Организатори бяха десни граждански движения, подкрепяни от някои опозиционни партии. Според тях само в икономическата столица Сао Пауло в протестите са участвали един милион души.

Правителството заяви, че протестите са протекли в демократични рамки.

64-годишната Дилма Русеф започна втори президентски мандат през януари, след като бе преизбрана миналия октомври. За няколко месеца популярността й падна до исторически минимум от 8 процента. Рецесията я принуди да наложи непопулярни мерки за икономически ограничения, корупционният скандал около държавната петролна компания Петробраз опетни управляващата Работническа партия и съюзниците й, а политическата криза заплашва с разпадане крехкото парламентарно мнозинство.

Русеф, която е бивша участничка в съпротивата срещу някогашната военна диктатура, заявява, че няма да отстъпи нито пред заплахите, нито под натиска и напомня, че е избрана с гласа на народа, посочва АФП.
 

/БТА/

Коментари Напиши коментар

16

Олег Иванов

преди 5 години

Не мога да разбера наистина каква е разликата между Дилма Русев, Симеон Сакскобурготски,Първанов, Борисов,Цветанов и да изброявам ли още . . .!?Явно щом е българин или има българска "нишка" в себе си и е на ръководно място вдържавата, навсякъде около него ще видиш КОРУПЦИЯ, КРАЖБИ, ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ,ШУРОБАДЖАНАЩИНА и какво ли още не . . . ?!Не знам дали има други подобни "екземпляри" като нас,тук на тази "грешна" ЗЕМЯ !?

15

Анонимен

преди 5 години

Ясно, ЦРУ ще демократизира и Бразилия. Много започнаха да пречат, освен това сътрудничат с Русия и Китай. Сбъдват 100-годишният американски кошмар, че янките не контролират Южното полукълбо... Голямо страдание ще очаква тази Империя на злото, започне ли да се разпада. А вечни империи няма...

14

факт

преди 5 години

Ето поредното доказателство, че българина не става са управник и тотален политически труп!