Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Северна Корея обяви, че променя своето време и въвежда пхенянски часови пояс, който ще бъде с 30 минути по-късно от времето, наложено й досега от "жестоките японски империалисти".

Считано от 15 август Северна Корея ще бъде с осем часа и половина преди времето по Гринуич, което е с половин час назад в сравнение с времето в Южна Корея, която по примера на Япония е с девет часа напред в сравнение с времето по Гринуич.

Тази промяна беше одобрена от севернокорейския парламент и с нея страната ще отбележи 70-ата годишнина от освобождаването на полуострова от японското колониално управление /1910 - 1945 г./

Преди това управление времето на Корейския полуостров беше с осем часа и тридесет минути напред в сравнение с Гринуич, но Япония наложи своето време през 1912 г.

Според южнокорейското министерство на корейското единство промяната във времето може да усложни ситуацията между двете корейски държави, особено в междукорейската промишлена зона Кесон, разположена на севернокорейска територия.

В по-дългосрочен план може да има проблеми и за усилията за унифициране на стандартите и за намаляване на различията между двете страни.

Самата Южна Корея промени наложеното й от Япония време през 1954 г., но после се върна към него през 1961 г. с аргумента, че новите регионални съюзници на САЩ - Сеул и Токио - трябва да са в унисон.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase