Снимка: архив, Reuters

Туристически кораб с 449 пътници и екипаж потъна снощи в река Яндзъ, в южен Китай, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА. Всички на четирипалубния кораб "Дунфанчжисин" ("Звезда на изтока") са китайци – 397 пътници, 42 членове на екипажа и 10 представители на туроператорската компания. Туристическият кораб, плавал от Нанкин към югозападния град Чунцин, потънал в най-голямата китайска река снощи в района на град Цзянли.

Около двайсет души са спасени. Екипите продължават усилено да издирват оцелели, но работата им е затруднена от проливен дъжд и силен вятър. Китайският премиер Ли Къцян е на път към мястото. Според Синхуа екипи за спешна помощ са спасили 12 души, сред които са капитанът и корабният инженер. Те съобщили, че корабът попаднал в буря и бързо потънал.

Си Цзинпин настоя за голяма спасителна операция на мястото на корабокрушението. "Необходимо е да се вложат всички сили в издирването и спасяването, за да се гарантира безопасност за живота на хората", заяви Си по китайската телевизия.На мястото на потъването на туристическия кораб "Дунфанчжъсин" са изпратени 34 спасителни кораба, а на спасителите помагат екипажи на граждански плавателни съдове, посочва ТАСС. Спасители съобщиха, че са установили точното място на потъването, където реката е дълбока 15 метра и че дъното на кораба се вижда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase