Снимка: архив, Reuters

Британските инструктори в украинската армия ще трябва да се справят с трудни задачи, пише британският в. "Гардиън", цитиран от ТАСС. Украинската армия е "корумпирана, безпарична и лошо обучена", пише изданието, посочвайки случаи, когато за униформите и въоръжението на войниците плащат семействата им.

"Даже командирите не си знаят работата", пише в. "Гардиън" и припомня интервю с елитен британски военен украински произход, който се уволнил, за да обучава силите на Киев.

"Всичко, което видях, беше противоположност на това, на което са ме учили в британската армия", заявява мъжът, който съобщава само кодовото си име "Сафрон".

Според него шест от всеки десет загуби в украинската армия са свързани с лошо боравене с оръжие и "приятелски огън". Командващите са толкова некомпетентни, че излагат на риск живота на войниците, заявил бившият британски военен.

Публикацията на в. "Гардиън" е реакция на съобщението, че първите британски инструктори са пристигнали в Украйна, отбелязва агенцията. По-рано Лондон обеща да изпрати около 75 военни специалисти на краткосрочна мисия. Те ще се занимават с медицина, логистика, тактически анализи и подготовка на пехотата. Мисията им е разчетена за два месеца, очаква се пристигането на допълнителни британски специалисти.

Очаква се през пролетта военни на САЩ да обучават украински войски. Великобритания поддържа военен съветник в Киев от едно десетилетие, предимно за да консултира страната за възможни реформи.

Но новото изпращане на военни инструктори бележи стъпка напред, заявява Олексей Мелник, аналитик в Центъра Разумков в Киев, цитиран от в. "Гардиън". Той се надява, че британските инструктори ще обучават предимно офицерите с по-нисък ранг, като подчертава, че уменията на британските младши офицери са признати по цял свят. Това е начинът британските инструктори да бъдат най-полезни, смята експертът.
 

/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

43

" е И "

преди 6 години

Какво като имат инструктори, съседката ни също имаше анг.иструктори а пък видяхме какво стана Балканската война,ами на македонския фронт през първата колко англ.войници не се върнаха в Англия,,около 14 хил.с колкото войници завладяха Индия.То важно какво ти е сърцето,а украинците цял живот са живяли и са ги пазили руснаците,те просто нямат нац.чувство,не са имали държава,какво да пазят,ще ядат пак бой,ако тръгнат.Просто ще бъдат пушечно месо в аглийски и амер.ръце,докато не се обърнат към КИЕВ .

42

крадлев

преди 6 години

до" украинеца",ами то всичко в света е кражба"КАЗВА СЕ ТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ"ЯПОНЦИТЕ СА НА ПЪРВО МЯСТО,ЗАТОВА СА НАПРЕД,ТАКА ЧЕ КОЙ КРАЛ КОЙ ........Л,ВАЖНОТО ДА ГО ИМАШ И ДА ГО ИЗПОЛЗУВАШ,САЩ НЯМАТ РАКЕТА И ПОЛЗУВАТ РУСКИТЕ,НИМА СА ***,ЛОГИКАТА ТИ Е СЕЛСКА БРАТО.НИЕ СЕГА ДАЖЕ НЯМАМЕ СТРУГАРИ,ЗАЩОТО ВСИЧКО РАЗРУШИХМЕ,ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СВЪРШИХА ТОВА АБЕР ДА ТИ Е.

41

Анонимен

преди 6 години

Какъв е този анти - мамундански полъх?Нали твърдяха от Киев че ще стигната до Сибир, преди три месеца? Ко стана тя? Армия или орда наемници имат?