Снимка: Reuters

Нови заплахи за терористични актове в Белгия и Франция бяха отправени от ислямисти. Двама бойци от Ислямска държава заплашиха държавите, в които се говори френски език, с нови атентати. Заканите бяха разпространени във видео клип, за който съобщи фламандския телевизионен канал VTM.

Видеото с продължителност 2.30 минути показва двама младежи, седнали до знамето на Ислямска държава. Единият от тях казва на френски с белгийски акцент, че ще се върнат в Брюксел и Париж с коли-бомби и призовава други мюсюлмани да се присъединят към него.

Още по темата

Двамата джихадисти показват автомати, гранати и голям нож. Младежът, който не говори, прилича на 23-годишния Редван Хаджауи от белгийския град Вервие. Това е градът, където преди месец белгийската полиция разби терористична група, подготвяла убийствата на белгийски полицаи. Оттогава в няколко белгийски града по улиците бяха разположени въоръжени войници.

Младежът е белгиец от марокански произход. Заминал е за Сирия миналата година. Бил е помощник в кухня, но попаднал под влиянието на ислямисти и се радикализирал. Започнал да прекарва много време в джамията, а на хората около него започнал много да говори за свещената война джихад. През 2014 г. казал, че отива на ваканция в Мароко при роднините си, но всъщност заминал за Турция и оттам преминал в Сирия. След полицейската операция във Вервие погрешно се смяташе, че той е една от жертвите на полицията.

Във видео клипа младежът, който говори, казва на френски: “Видяхте какво можем. И това е само началото. Ще се върнем с коли-бомби в Брюксел и Париж”.

Чуждестранните бойци – европейски граждани, които се бият на страната на Ислямска държава, са голям проблем за западните власти. Тези, които се връщат на Запад, обикновено са заплаха за обществото заради радикалните си виждания. Белгия е страната от Европейския съюз с най-много чуждестранни бойци като процент от населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase