Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че се опитва да дестабилизира целия район посредством украинската криза, предаде Ройтерс.

Още по темата
В ежегодната реч пред дипломатическия корпус той увери също, че Русия ще продължи да защитава етническите руснаци в чужбина, в това число и като използва политически, икономически и хуманитарни средства.

Относно кризата в Украйна и това, че не беше удължено прекратяването на огъня там, Путин посочи, че той и неговите европейски партньори не са успели да убедят украинския президент Петро Порошенко за това удължаване.

"За жалост президентът Порошенко взе решението да поднови военната операция и ние, имам предвид себе си и моите европейски колеги - не можахме да го убедим, че пътят към стабилен, силен и дълготраен мир не минава през войната", каза руският президент.

"Сега Порошенко носи пълната не само военна, но и политическа отговорност за войната в Източна Украйна", добави Путин. Руският президент подчерта още във връзка с Украйна, че зад "хубавите слова за свободен избор, за европейско бъдеще се скриват опити да се превърне Украйна в зависима територия с всички произтичащи от това политически, икономически и социални последствия", предаде ИТАР-ТАСС.

Путин увери, че Русия ще продължи да оказва помощ на бежанците от Украйна. Относно случаите на убийство и раняване на руски журналисти в Украйна, руският президент посочи, че в тази страна се води целенасочена дейност по ликвидиране на представители на пресата.

Руският президент предупреди, че съвестните потребители и доставчици на газ не трябва да страдат от действията на украинските политици.Той обвини Киев, че е поискал напълно неоправдано намаляване на цената за доставките на руски газ и обвини украинските власти, че използват методите на шантажа по време на преговорите за цените на газа.

В речта си държавният глава увери, че Русия ще продължи да насърчава реализацията на газопровода "Южен поток", независимо от известните трудности пред него, предаде ИТАР-ТАСС. Путин припомни, че съвместно с европейски компании Русия е изградила Северен поток.

Относно отношенията на Русия със САЩ Путин увери, че Москва не се готви да ги преустанови, въпреки, че те се влошиха, но не по руска вина, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние изобщо не се готвим да закриваме нашите отношения със САЩ. Двустранните ни отношения сега не са в добра форма, това е истина, но това не е по наша вина, не е по вина на Русия", каза Путин.

Говорейки за световния ред, руският президент отбеляза, че еднополюсният модел на устройство на света не се е реализирал, предаде ИТАР-ТАСС. "Народите и страните все по-силно заявяват своята решимост сами да определят съдбата си, да съхраняват своята цивилизация и културна идентичност, което е в противоречие с опитите на някои стани да съхранят доминиращата си роля във военната сфера, политиката, финансите, икономиката и идеологията", предупреди Путин.

В тази насока той поясни, че западните партньори са убеждавали Русия в добрите си намерения и в готовността си съвместно да изграждат стратегическо сътрудничество. Но паралелно с това те са разширявали НАТО и са придвижвали своето подконтролно военно-политическо пространство все по-близо до руските граници.

В края на речта си Путин говори за обстановката в Сирия, Либия и Ирак и призова всеки в Европа да направи необходимото, за да може сирийският, либийският, иракският и украинският сценарии да не превърнат в заразни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase