Папа Франциск. Снимка: Reuters
fallback

Кръстоносният поход на папа Франциск срещу корупцията го превръща в мишена на влиятелните мафиотски кланове в Италия, предупреждава виден италиански прокурор, цитиран от британския в. "Гардиън".

Според Никола Гратери, който се занимава с борбата срещу калабрийската мафия, ндрангета, стремежът на папата да наложи прозрачност във Ватикана тревожи мафиотите, които въртят сделки с корумпирани прелати.

"Папа Франциск разрушава центрове на икономическа мощ във Ватикана", каза прокурорът. По думите му, ако мафиотските главатари "имат възможност, те не биха се поколебали да посегнат срещу Светия отец". "Не знам дали организираните престъпници са в състояние да направят нещо, но със сигурност го обмислят. Те са опасни", заяви той.

Франциск подкрепя реформиране на банката на Ватикана, която от години е подозирана, че е канал за пране на пари на мафията.

"Мафията, която инвестира, която пере пари, която поради това притежава реалната власт, е мафията, която от години се обогатява от своето тайно сътрудничество с църквата. Това са хората, които стават неспокойни", каза Гратери.

Той разкритикува свещенослужители от Южна Италия, които легитимират мафиотите. "Свещеници непрекъснато ходят на кафе в къщите на мафиотски шефове, а това дава на мафиотските шефове сила и популярна легитимност", заяви прокурорът, цитиран от "Гардиън".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Улавия

преди 10 години

Имам чувството че тоя папа изпълнява същата роля като Обама преди няколко години: Пропитата с корупция система просто представя един "готин" лидер, който да оправи имиджа на институцията. Но проблема е в самата институция, а не в "лидера" и, който е нищо повече от кукла на конци, която може да бъде сменена по всяко време.

12

Анонимен

преди 10 години

"Мафиотските главатари "не биха се поколебали да посегнат на Светия отец""Че защо да се колебаят? Я си спомнете папа Йоан Павел Първи (нарочно е с букви, за да не се обърква с поляка).

11

До Реститутор Орбис

преди 10 години

Християнските учения, хората с малко повече интелект ги разглеждат като общочовешка философия, чиято основна идея е хората да правят добро, да се съсредоточат върху духовното и менталното си израстване, а не върху материалното. Тази философия се корени в религия далеч преди появяването на Христос, а именно Будизма. Идеята за ненараняване, както и да не се краде и т.н. е залегната там доста преди това. Институцията църква е злото, както и религията използвана за маша, вярата и философията не са.

fallback