Афганистанец от службите за сигурност държи Калашников, взет от талибан. Снимка: архив, Reuters

Един от най-големите руски държавни конгломерати обяви плановете си да се раздели с част от активите си. Макар и на първо четене раздържавяването да е един напълно нормален процес, разглеждан без особено високо ниво на интерес, случаят тук е друг. Един от набелязаните за приватизация компоненти – Ижевски механически завод, е създател на може би най-популярното огнестрелно оръжие в света – Автомат Калашников образец 1947 г. или просто AK-47.

Въпреки годините на дълбока финансова криза дружеството все още е разглеждано като перлата в короната на военно-промишления комплекс на Русия. Заводът до голяма степен се върна към печелившия курс в последните години след стабилните продажби на американския пазар, пише CNBC.

Руското правителство се насочи към търсенето на частни инвеститори с цел споделяне на тежестта от въвеждането на нови модерни технологии. Двама руски предприемачи ще придобият 49 на сто от активите на завода, както и четири свързани предприятия за производство на пистолети, гилзи и машинни инструменти за огнестрелните оръжия, като целият бизнес е оценен на 2,5 млрд. рубли (78 млн. долара). Алексей Криворучко е собственик на железопътните възли, свързващи Москва с градските летища. Андрей Бокарев пък има опит в добива на сибирски въглища.

Контролният пакет акции на завода за огнестрелни оръжия от 51% все пак за момента ще остане собственост на държавния конгломерат "Ростех", обединяващ в себе си усилията на президента Владимир Путин за съживяване на военната промишленост чрез привличане на инвеститори.

"Партньорствата между държавата и бизнеса са ефективен модел за реформиране на предприятията", заяви Сергей Чемезов, главен изпълнителен директор на "Ростех".

"Смятаме, че ще успеем да си възвърнем инвестициите в срок до пет години", посочи от своя страна Алексей Криворучко, като допълни, че намеренията на инвеститорите са да увеличат производствените мощности и да създадат смесени дружества с чужди партньори за производство на огнестрелни муниции.

Сделката става възможна чрез "Транмашхолдинг", в който съакционер е Андрей Бокарев, докато Криворучко е член на борда на директорите. Дружеството работи по редица поръчки на Министерството на отбраната, доставя компоненти за зенитно-ракетни установки, както и поддържа железопътната мрежа в Русия.

В интервю през 2012 г. бившият директор на завода Максим Кузик определи продажбите в Съединените щати като неразделна част от бизнеса. Около 40 на сто от произведените от Ижевски механически завод пистолети са насочват отвъд Океана, като приблизително същият процент се откупува от руската армия.

САЩ е най-големият в света вносител на малки оръжия, заделяйки за целта около 1,2 млрд. долара през 2011 г. според Small Arms Survey – изследване на търговията с оръжия в световен мащаб.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase