Снимка: Creative Commons

През април индексът на цените на хранителните стоки на едро, изготвен от Държавната комисия по стокови борси и тържища, поддържаше низходящ тренд. В последната седмица на месеца обаче тенденцията се обърна.

Седмица преди Великден храните поскъпват, а в основата са по-високите цени на зеленчуците. Зелената салата например е с 60% по-скъпа спрямо април 2012 година и достига 0,74 лева за брой.

Цената на картофите е с 85,4% по-висока на годишна база и по борсите килограм картофи се продават за 0,85 лева.

Спрямо миналия април по-скъпо се продават още месните и млечните продукти, както и брашното. Свинското месо например е поскъпнало с над 15% до цена от 7,45 лева за килограм на едро, а пилешкото – с 12,3% до цена от 4,27 лева. По-скъпи са и колбасите, сиренето и кашкавалът.

В същото време обаче с 24% намалява цената на яйцата, един от основните продукти на Великденската трапеза. Все пак през миналата година производителите на яйца трябваше да въведат европейските директиви за „щастливи“ кокошки, което доведе до поскъпване на яйцата в целия ЕС, не само у нас.

Прави впечатление, че цената на краставиците и доматите също намалява спрямо миналия април. Килограм оранжерийни краставици се търгува за 1,66 лева на едро, или с 23,6% по-евтино спрямо миналата година. Много по-ограничено е поевтиняването на доматите – с 0,4% до цена от 2,75 лева за килограм по борсите.

Още новини за изборите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase