Снимка: архив, Reuters

Банковата криза в Кипър доведе и до заплахи със смърт срещу най-високопоставените лица. Неизвестна група е отправила сериозни заплахи за живота на президента на страната, управителя на Централната банка и техните семейства. Те се съдържат в писмо с дата 20 март, получено по пощата в редакцията на кипърския в. "Политис", предаде БНР.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и управителят на Централната банка Паникос Димитриадис трябва веднага да спрат "подстригването" на депозитите, изискват авторите на писмото, нарекли се "група за спасение на влоговете", които са "заклети до смърт". В противен случай животът им, както и този на семействата им, е в опасност. Групата, която за първи път се появява в публичното пространство, предупреждава управниците да не блъфират и да не я подценяват.

Още по темата

В писмото се съдържат ясни заплахи, като неизвестните лица твърдят, че са готови и на престъпна дейност, дори са платили на хора да се ангажират. Те обявяват, че имат начин да знаят къде е всеки член на семействата на Анастасиадис и Димитриадис във всеки един момент, като ще започнат от т  ехните внуци и деца.

По стила на писмото и допуснати грешки се смята, че авторът му е с основно образование и не употребява правилно гръцкия език.

Писмото е предадено на полицията за по-нататъшно разследване. Според информации заплахите срещу управителя на Централната банка Паникос Димитриадис са започнали от доста време, а през миналата седмица децата му са спрели да ходят на училище.

Според решението на Еврогрупата най-закъсалата банка в Кипър – Лаики банк, се закрива, а най-голямата финансова институция в страната - Банката на Кипър, ще бъде оздравена чрез "подстригване" на депозитите над 100 000 евро. Големите вложители и в двете банки ще претърпят сериозни загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase