Кипър не възнамерява да изоставя еврото. Снимка: архив, Reuters

Кипър няма намерение да излиза от еврозоната, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който увери кипърците, че положението е овладяно, предаде агенция Ройтерс.

"Нямаме намерение да напускаме еврото", заяви Анастасиадис на конференция в Никозия. "По никакъв начин няма да експериментираме с бъдещето на нашата страна", посочи той.

Същевременно пред гръцкия телевизионен канал Мега председателят на кипърския парламент Янакис Омиру заяви, че Кипър трябва да се освободи от оковите на международните кредитори, но да остане в еврозоната, съобщава ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Трябва да преодолеем тази криза с цел да се освободим от оковите на тройката международни кредитори - ЕС, ЕЦБ, МВФ, които вкарват икономиката в омагьосан кръг (рецесия), подчерта Янакис Омиру. Според него в меморандума, който ще бъде подписан с кредиторите за мерките за реформиране на банковия сектор и икономиката на острова, трябва да бъде включена точка, която ще позволи отказ от този документ, когато бъдат решени два основни проблема на републиката, свързани с наличността на банките и финансовото състояние на страната.

Междувременно банките в Кипър се върнаха днес към обичайното си работно време, след като правителството наложи строг контрол върху движението на капитали, за да избегне изтеглянето на всички пари от банките, предаде ДПА.

Мерките включват ограничение за теглене на 300 евро на ден, забрана за осребряване на чекове, 1000 евро лимит за пари в брой, които човек може да носи у себе си при пътуване в чужбина, и други. Тези ограничения влязоха в сила в четвъртък, когато банките за първи път отвориха врати и то само за шест часа след близо двуседмично прекъсване.

Кипърците запазиха спокойствие като цяло през вчерашния ден, а президентът на страната благодари на гражданите за проявената зрялост, докато те се редяха търпеливо на опашки пред банките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase