Над 70 000 души са убити в Мексико от 2006 г. Снимка: архив, Reuters

Мексиканският всекидневник "Сокало", излизащ в северния щат Коауила, обяви в редакционна статия, че престава да пише за организираната престъпност поради причини, свързани със сигурността, предаде Франс прес.

"Тъй като няма нито гаранции за сигурност, нито за упражняването на журналистическата професия, редакционният съвет на вестниците от групата "Сокало" реши, че няма да публикува никаква информация за организираната престъпност", се казва в редакционната статия.

"Това решение се основава на нашата отговорност да гарантираме сигурността на над хиляда души, работещи във вестниците, на техните семейства, както и на самите нас", гласи статията.

На 4 март бе убит директорът на информационен сайт в щата Чиуауа, граничещ със САЩ. Два дни преди това групи въоръжени мъже откриха огън срещу сградите на всекидневника "Диарио де Хуарес" и на местна телевизия.

Мексико е една от най-опасните за журналистите страни в света. От 2000 г. са убити над 80 журналисти, а 18 са изчезнали, сочат данни на Националната комисия за правата на човека.

Северно Мексико е белязано от брутално насилие, свързано с наркотрафика. Над 70 000 души са убити от 2006 г., когато правителството на бившия президент Фелипе Калдерон започна настъпление срещу наркокартелите с подкрепата на армията, напомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase