Снимка: Dnes.bg

Ипотечните кредити в лева и с фиксирана лихва за определен срок са били най-предпочитани от купувачите на имоти през 2012 г. и се очаква тенденцията да се задържи и през тази година, според консултантските компании КредитЦентър и CreditPoint.bg.

От всеки 10 ипотечни кредита, изтеглени през миналата година, всеки 3 са били с фиксирана лихва, съобщи изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

Най-често младите хора, които купуват свой собствен дом, са избирали вариант за външно финансиране с фиксирана лихва за определен период от време заради по-ниския риск и предвидимостта на месечните вноски.

Данните на компаниите сочат, че за цялата 2012 г. лихвените нива в лева са намалели до 6,5 – 7,5%, а тези в евро в интервала 6,25 – 7,25%. Очакванията на експертите са понижението на лихвите да продължи, като е вероятно да се видят и по-ниски лихви по кредитите в лева.

Тошев прогнозира, че през тази година ще видим най-ниските лихви по ипотечни кредити, като годишният процент на разходите (ГПР) по някои оферти може да падне дори под 7 на сто. Той очаква това да раздвижи повече пазара на рефинансиране. Вече се наблюдава интерес към възможностите за рефинансиране на стари кредити и някои банки предложиха и специални продукти, насочени към тази група кредитополучатели, включително капитализиране на таксата за предсрочното погасяване в главницата.

Една от основните тенденции, които се очертаха на ипотечния пазар през миналата година и се очаква да се засили през тази година, е все по-високото самоучастие на купувачите на имоти при финансирането на сделките. Статистиката сочи, че се увеличават изтеглените ипотеки, с които да се финансира 40-70% от стойността на сделките и намаляват ипотеките, с които се финансират над 70% от стойността на сделките.

Докато преди кризата хората масово теглеха големи кредити, за да си запазят спестяванията за други разходи, сега предпочитат да влагат повече собствени средства и да се възползват минимално от външно финансиране.

По думите на Тошев през миналата година се е наблюдавал и един прецедент на пазара – теглене на ипотеки под 10 хил. евро, които са представлявали 5% от всички ипотеки през миналата година. Той допълни, че границата от 600 лева за месечна вноска по ипотечен кредит изглежда най-безрискова за кредитополучателите и за техния бюджет.

Още новини за сектора на имотите четете в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

1

БИЗНЕСА ДА СЕ ВКЛЮЧИ

преди 8 години

ВРЕМЕ Е И БИЗНЕСА ДА ПОДКРЕПИ НАРОДА - ГОСПОДА, ТОВА ВИ КАСАЕ И ПРЯКО И КОСВЕНО - ПРОДУКЦИЯТА ВИ ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМА И ЩЕ ФАЛИРАТЕ - ВИЕ И БЕЗ ТОВА ФАЛИРАТЕ ОТ КИТАЙСКИ И ТУРСКИ СТОКИ И ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ - СЕГА И ТОВА КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТЕ - ДАЛИ ЩЕ Е ДЮНЕРИ ИЛИ ЛАМБИНИ ШИШЕТА ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМОПОДКРЕПЕТЕ НАРОДА СИ - СВАЛЕТЕ РЕЖИМА И НАЦИОНАЛИЗИРАЙТЕ ДРУЖЕСТВАТА ЗА ДА ИМАТЕ ЕВТИН ТОК И ДА ВИ ИЗЛИЗА ИСАПАЗАЩОТО УТРЕ ЩЕ СТЕ ФАЛИРАЛИ БЕЗРАБОТНИ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА