Кеворк Кеворкян. Снимка: Булфото

За втора седмица изгледах предаването "Всяка неделя" с неговия водещ Кеворк Кеворкян. С любопитство и носталгия, тъй като в тийнейджърските си години прекратявахме мачовете, за да отидем да видим поредния епизод на Пинко Розовата пантера, след това "Спортни свидетелства" и "Събеседник по желание". Може би родителите несъзнателно ни бяха вменили този интерес, тъй като и те смятаха "Всяка неделя" за някакъв "прозорец към света".

След промените всеки си е направил собствените изводи за това как по време на комунистическия режим и властващата цензура световноизвестни личности и политици са гостували във "Всяка неделя", доколко всичко е било една манипулация, тъй като това предаване събираше милиони пред екрана.

С годините остана носталгията, но лично за мен Кеворкян е бил един от най-добрите тв журналисти. И не ми е пукало дали е бил агент на Държавна сигурност или не.

Към него имам и друг сантимент, тъй като лично ми връчи комсомолската книжка в актовата зала на 81 СОУ "Виктор Юго" с изглеждащите в момента доста странни въпроси "Какъв искаш да станеш?" и "Какъв предпочиташ да бъдеш - инженер или космонавт?". От този ден ми стои в една тетрадка и девиза, който ни сподели Кеворк "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще".

В снощното предаване обаче остана един горчив привкус и си позволявам да го коментирам, тъй като от доста години следя отблизо музикалния живот.

По време на гостуването на Райна Кабаиванска, една от най-големите български звезди, разговорът още в началото бе насочен към чалга музиката. На фона на някакъв доста стар видеоклип, определено нарочно избран.

Кабаиванска призна, че се е запознала с тази музика предния ден. Но не спести мнението си, че това е една вулгарност и пошлост. Г-н Кеворкян пък даде определението "музикално порно" и успя да го вкара в устата на оперната прима.

Мнението на водещия въобще нямаше да ми направи впечатление, ако той самият не бе проводник на тази музика в началото на новия век.

Естествено, изникват доста въпроси, по-скоро морални.

Кога тази музика стана порно, преди или след създаването на радио "Сигнал плюс" от Кеворк Кеворкян? Радио, в чийто формат попфолкът беше сигурно 80-90% от програмната схема и със сигурност се е въртяла показаната вчера песен във "Всяка неделя".

Смяташе ли г-н Кеворкян за порно тази музика, когато прибираше колосални, поне според мен, суми за поздрави? Защото не бяха толкова отдавна безпрецедентните опашки на хора, които си плащаха няколко дни предварително, само и само да чуят поздрав от типа "Баба Гинка поздравява своето внуче с първия учебен ден с песен на Глория". Ако това е било мнението му, защо не насочваше хората да се поздравят в радио Тангра или БНР например?

Дали това "музикално порно" не набра такава популярност като жанр именно с помощта на публициста Кеворк Кеворкян, след като в продължение на 5 години той стоеше зад това радио? Не е ли нелепо да твърдиш, че политиците налагали тази музика, за да бъде народът тъп и лесно да се управлява, след като и самият ти си участвал дейно в този процес?

Тези въпроси може и да са маловажни на фона на цялостната криза у нас. Но лично аз оттук нататък, когато г-н Кеворкян говори за морал, може би ще си запушвам ушите. А "Всяка неделя" ще продължавам да си я гледам носталгично...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase