Снимка: Ройтерс

 Европейската икономика може да демонстрира първи признаци на възстановяване през 2014 г., но дотогава нещата ще са трудни. 2012 г. е тотален крах. Това каза за Investor.bg Вин Морар*, инвеститор, консултант, професор по предприемачество в университетa TSM в Твенте, Холандия и самоизграден милионер.

Вероятно 2014 г. ще бъде първата година на истината, дотогава поне всички негативни неща за икономиката ще са излезли наяве. В момента все още има много неизвестни, които сковават инвестициите, предприемачеството и търговията, смята той.

Трудната ситуация налага бизнеси, правителства и домакинства да съобразяват бюджетите си и с новата ситуация, и да ограничават дейностите си.

Морар, който има и редица инвестиции в имоти в Европа, Близкия Изток и Южна Америка, каза, че на пазара на имоти се наблюдава нещо като патова ситуация.

От сегашната ситуация могат да се възползват единствено хората, които разполагат с капитал в наличност. Всички останали са малко или повече изключени от пазара. Но дори и за кешовите инвеститори е трудно да намерят подходящи активи.

Ако погледнем пазари като Испания, там цените се понижиха значително. Въпросът обаче е, че няма какво толкова да се купи, тъй като сградите са недостроени. Ако ги отпишат банките и инвеститорите ще загубят. Тези проекти обаче няма и кой да ги придобие, тъй като би трябвало да наследи всички проблеми, свързани с тях.

Останата част от материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase