В Турция в рамките на противоракетната система на НАТО ще бъде разположен радар от системата за ранно предупреждение за опасност от ракетно нападение, заяви пред журналисти говорителят на турското външно министерство Селчук Юнал, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Решението за реализацията на проекта за система за защита от ракетно нападение беше прието на срещата на върха на НАТО в Лисабон през 2010 г.

„Турция от самото начало активно съдейства на тези планове и направи значителен принос в работата. По нареждане на правителството ние водихме преговори по въпроса за степента на участие на Турция в тази система, които, най-накрая, навлязоха в заключителен етап“, заяви говорителят.

В съответствие с разработената архитектура на противоракетна отбрана в страната следва да бъде разположен радарът за ранно предупреждение.

„Нашата страна ще даде своя принос за развитието на новата система за сигурност на НАТО, а също ще способства за укрепването на отбранителните способности както на Алианса, така и на националната отбрана“, заяви Юнал.

Според съществуващите информации радарът може да бъде разположен в Югоизточна Турция, така че да има възможност да наблюдава територия с радиус от няколко хиляди километра на изток.

Все още не е ясно кога ще бъде разположен той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase