Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Френският енергиен министър Ерик Бесон заяви, че ще поиска от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) да направи тестове за устойчивост на ядрените централи в целия свят, съобщи Франс прес.

"Ще поискам на общата конференция на МААЕ на 19 септември във Виена това, което направихме във Франция и в Европа, да бъде разширено на световно равнище", заяви Бесон, като уточни пред телевизия "Франс 2", че става дума за тестовете за сигурност на ядрените централи в Европа.

През март френският премиер Франсоа Фийон възложи проверка на инсталациите в страната след ядрената катастрофа в японската АЕЦ "Фукушима".

Очаква се първите заключения да бъдат оповестени до края на годината.

Европейският съюз също започна тестове за сигурност на ядрените централи, за да установи тяхната устойчивост при природни бедствия като земетресения и наводнения, както и последиците от всякакви видове инциденти, предизвикани от човека или природата, отбелязва БТА.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 11 години

България - съсипано земеделие, съсипана индустрия, съсипана енергетика, съсипано образование - ами това беше целта - беден, *** народ, без перспектива - неоколониализъм

19

Хехе

преди 11 години

Франция е страна с най- много атомни централи в Европа. Аз искам резултатите от тестовете на техните централи първо! Явно много се страхуват от конкуренция , защото от електроенергия са основните им постъпления. Продават ток не само в Европа...

18

Анонимен

преди 11 години

България няма АЕЦ, АЕЦ Козлодуй само се води Българска, а печалбата отива другаде.