Франция призовава "Газпром" и Украйна в най-кратки срокове да възстановят доставките на газ за Европа и е готова да помогне за разрешаването на конфликта, заяви в интервю за агенция "Новости” френският министър на икономиката Кристин Лагард.

Най-голямата френска газова компания и основен партньор на "Газпром” във Франция GDF Suez заяви снощи, че доставките на руски газ за страната са намалели със 70%.

"Желая ситуацията да бъде урегулирана в най-кратки срокове според закона и договорите, които са били сключени”, каза тя.

"Ако можем да помогнем за разрешаването на конфликта, ние сме открити”, отбеляза Лагард.

Тя припомни, че вицепрезидентът на "Газпром” Александър Медведев я е уверил в понеделник, че "Газпром” ще изпълни своите задължения.

"Бих желала това да бъде така”, добави Лагард.

Но все пак тя призна, че предпочита да не се намесва в спора между руската и украинската страна.

По-рано върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че газът не трябва да бъде използван "като политически инструмент“ във връзка с газовия конфликт между Русия и Украйна.

Редица страни в Европа съобщиха, че не получават никакъв руски газ.

"Газът и петролът не бива да се използват като политически оръжия, ние трябва да можем да намерим професионални механизми“, които да не са политически, допълни Солана в интервю пред Испанското национално радио.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase