Снимки: Българска хип хоп асоциация
Първият в България мемориален графит вече краси фасадата на столичното 74 СУ „Гоце Делчев“. Произведението е с внушителни размери и на него е изобразен починалият през 2011 година рап изпълнител и поет Ясен "G Dogg" Иванов, който е възпитаник на това училище.
 
Още приживе, артистът бе признат от цялата българска хип хоп общност заради творчеството си и смислените и задълбочени текстове. След смъртта си Ясен остави трайна следа в българската хип хоп култура, като и до днес, песните му продължават да се слушат и вдъхновяват младите творци и почитатели. 
Посмъртно има издадена и негова стихосбирка.
 
Графитът е създаден по инициатива на Българска Хип Хоп Асоциация (БХХА), като част от програмата й за опазване на българското културно наследство и творчество и е подпомогнат финансово от дружеството на продуцентите и артист-изпълнителите Профон.
 
Мемориален графит на починалия рапър Ясен "G Dogg" Иванов
 
Проектът и изпълнението на мемориалното произведение са дело на световно известните графити артисти – Arsek & Erase. Тяхното уникално изкуство е обиколило, както почти всички европейски столици, така и страни като САЩ, Русия, Китай, Япония, Тайван, Ел Салвадор и много други. 
 
През 2015 година графити дуото реализира и самостоятелна изложба в Страсбург, Франция. През годините момчетата активно работят за развитието на родната графити сцена, като участват в организирането на редица фестивали за улично изкуство.
 
Процесът по създаването на шедьовъра продължи повече от три дни и предизвика интерес сред жителите на квартала. Всички бяха единодушни, че той не само разкрасява стената на училището, но и внася цвят и позитивизъм в заобикалящата ги сива градска среда. 
 
Рисуването на графита беше заснето от специално пристигнал за целта снимачен екип. Кадрите ще бъдат включени като част от най-новия филм за историята на създаването на българската хип хоп култура и сцена "Музика от крайните квартали", чиято премиера се очаква в края на годината. 
 

Коментари Напиши коментар

19

Възмутен

преди 5 месеца

Немога да повярвам какво виждам вкоментарите добре човекът не го знаете кой е ине го харесвате(интересно как имате мнение изобщо следкато пишете чене знаете койе и очевидно несте запознати с творчеството му но както и да е)нозащо трябва да обиждате потакъв груб начин дори и да не сте съгласни това си е тяхно решение и явно нямат нищопротив вас какво ви бърка още повече вие непросто не го познавате но и незнаете какво е правил презгодините иако не друго топоне покажете уважение затова че е мъртъв

18

Днec.бг А. Попов

преди 5 месеца

За съжаление ние не сме истински журналисти. И хабер си нямаме за какво пишем, просто ни плащат заплати още. На мейла пишете ако имате проблеми.

17

Анонимен

преди 5 месеца

До българин

Или графит на горяните, опълчили се срещу болшевишкото Зло в най-черните години на робството?