Снимка: Facing The Sun

Два сериозни български хита в два поредни дни – възможно ли е това? Доскоро не, но 2012 продължава да ни изненадва с възхода на българската музикална сцена, на която няколко артисти успяха да издадат доста прилични парчета през последните месеци, станали популярни летни хитове, и започнаха да пълнят заведенията из страната на участията не само на поп-фолк изпълнители.

Поп и рап са модерните стилове в българската музика през 2012, които успяха да наваксат отчасти изгубените предишни години, в които запомнящи се продукции почти липсваха.

Подобна силна година, разбира се, нямаше как да бъде завършена без парче и от едни от големите звезди на сцената за последните 10 години – Ъпсурт, които от 2007 г. насам се задоволяват с максимум един сингъл на година, но като вече култови за българската реалност изпълнители винаги успяват да го превърнат в хит. Такава съдба най-вероятно очаква и последното им творение – „Бела жига”, чийто клип триото пусна снощи в Youtube, а българското интернет пространство веднага гръмна в коментари около него.

Клипът е на Валери Милев и е меко казано странен, като се завръща към ексцентричните видеоклипове на групата от началото на тяхната кариера без ясно открояващ се сюжет. Песента е също така завръщане към корените – липсват критичните препратки към българската действителност от „Кради, кради”, а водещи са забавните и шантави рими, които тримата редят.

Макар да липсват ярко изпъкващи култови реплики, парчето е лесно за възприемане и доста леко, така че най-вероятно ще  се превърне доста бързо в хит, без какъвто нямаше как да мине култовата банда в подобна силна за българската музика година.

Може би най-бързо прогресиращото име у нас в последните две години – 100 Кила, също продължава да впечатлява българските меломани, като пусна поредно ново парче и видеоклип към него. След като вече се отчете с може би най-класното и харесвано парче за 2012 – „Цяла нощ” с Лора Караджова, Килата не смята да си почива и издава ударното System, в което типичните му силни рими се редуват отново с леки женски вокали.

Клипът също е доста качествен, като ни препраща към новия български филм „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”, който отскоро е на голям екран и в чийто саундтрак е включено парчето. Видеото е издържано в подобен гангстерски стил, а Килата се превъплъщава именно в ролята на крадеца на безценното куфарче от филма.


И двете парчета, дори да не ви допаднат, могат само да ни радват, защото ясно доказват събуждането, което настъпи на сцената тази година, и ни дават някаква надежда, че то няма да бъде само краткотрайно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase