Снимка: Istock
fallback

В лука се съдържат флавоноиди, които се борят с възпаленията, свободните радикали и болестните процеси в клетките. Той е изключително богат на витамин С, фолати, калий, манган, фибри, витамин В6 (фолиева киселина) и това го прави един от най-полезните зеленчуци. Вижте 5 причини да го консумирате всеки ден в салати, предястия или основни ястия.

Подсилва имунитета

Лукът съдържа полифеноли, които помагат на имунната система да работи добре. Те пазят тялото от вредното действие на свободните радикали, които се месят в работата на имунната система.

Селенът в лука също стимулира защитните механизми на организма.

Намалява холестерола

Ежедневната консумация на половин глава кромид лук или цял стрък пресен лук помага за намаляването на лошия холестерол и подобряване работата на кръвоносната система. Това показват изследвания, проведени в Университета в Хонконг.

Източник: 5 причини да ядем лук всеки ден 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Лошото е

преди 1 ден

Че се отделят много вредни емисии под формата на пърдел

4

Анонимен

преди 1 седмица

Подсещат те да се къпеш не само сутрин и вечер.

3

Анонимен

преди 1 седмица

Лук ама със суджук :)))

fallback