В лука се съдържат флавоноиди, които се борят с възпаленията, свободните радикали и болестните процеси в клетките. Той е изключително богат на витамин С, фолати, калий, манган, фибри, витамин В6 (фолиева киселина) и това го прави един от най-полезните зеленчуци. Вижте 5 причини да го консумирате всеки ден в салати, предястия или основни ястия.
Подсилва имунитета
Лукът съдържа полифеноли, които помагат на имунната система да работи добре. Те пазят тялото от вредното действие на свободните радикали, които се месят в работата на имунната система.
Селенът в лука също стимулира защитните механизми на организма.
Намалява холестерола
Ежедневната консумация на половин глава кромид лук или цял стрък пресен лук помага за намаляването на лошия холестерол и подобряване работата на кръвоносната система. Това показват изследвания, проведени в Университета в Хонконг.
Източник: 5 причини да ядем лук всеки ден
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.