Снимка: Istock

Плодовете са една от най-важните храни за хората, които спортуват. Те играят не малка роля в мускулния растеж и доброто здраве като цяло. Така например за сочния ананас е известно, че съдържа бромелаин. Този уникален ензим има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на мускулните болки и болките в ставите.

Консумацията на ананас спомага за стопяването на излишните килограми и за по-бързото възстановяване между тренировките.

Вижте още 5 полезни плода за спортуващите.

1. Банани за повече енергия

Вкусните банани са идеалният естествен източник за захранване на вашите тренировки. Тези плодове са богати на въглехидрати. Бананите ни осигуряват бърз и лесносмилаем източник на енергия, което ги прави идеална закуска преди или след тренировка.

Съдържанието на калий в бананите помага за предотвратяване на мускулни крампи. Също така бананите съдържат витамин B6, който играе решаваща роля в протеиновия метаболизъм и е от съществено значение за възстановяването и растежа на мускулите.

2. Горски плодове – богати на антиоксиданти

Боровинките, ягодите, малините и къпините са не само вкусни, но и много богати на антиоксиданти, които ни помагат в борбата с оксидативния стрес. Известно е, че консумацията на горски плодове, намалява възпалението и насърчава по-бързото възстановяване след спортна активност.

Високото съдържание на фибри в горските плодове подпомага храносмилането, като помага на тялото и да абсорбира хранителните вещества по-ефективно. Горските плодове имат и малко калории и захари. 

Източник: Полезни плодове за спортуващи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase