Снимка: Istock

По време на бременността могат да се появят всякакви странни усещания, оплаквания, симптоми и различни видове дискомфорт. Сред тях е появата на задух. В някои случаи задухът може да не е свързан със сериозно състояние, но в други да.

Внимание! Статията е информативна. Ако изпитвате задух през бременността, незабавно се консултирайте с лекар.

Сред най-честите причини за поява на задух по време на бременността е нарастващият плод. Той постепенно и настъпателно притиска диафрагмата, което затруднява пълното и качествено поемане на въздух.

Друга възможна причина за поява на задух през бременността е увеличаването на хормона прогестерон. Той има пряка връзка с дишането, защото стимулира дихателния център в мозъка.

По този начин при високи стойности на прогестерон в кръвта броят вдишвания може да се увеличи, а това да доведе всъщност до усещане за задух и невъзможност да си поемете достатъчно въздух.

Нарастващото количество околоплодна течност е също една от възможните причини да се появи задух по време на бременността.

Дишането може да се затрудни допълнително, ако носите бебето по-високо разположено. Това оказва допълнителен натиск върху диафрагмата и белия дроб. Особено изразено се усеща, ако вдишвате дълбоко.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 месеца

А как дишаше само, когато .....

5

Анонимен

преди 3 месеца

Ковидът осигури задух на хората от всички възрастови групи и от двата пола.

4

също така

преди 3 месеца

Има много често отделяне на газове и лоши миризми по време на бременност.