Снимка: Istock

Овулацията е признак на един от най-плодовитите моменти от менструалния цикъл на жената. Смята се, че по време на овулация шансовете за забременяване са най-големи. Затова и изчисляването на овулацията е един от ориентирите, които жените, желаещи да заченат, използват най-усилено.

Но как да пресметнете дали сте в овулация и дали моментът за забременяване е най-добър?

Ето няколко начина да определите дали сте в овулация.

Следете за поява на течение

В повечето случаи по време на овулация се появява течение, подобно на белтък. То е бистро, без мирис, не е гъсто, а просто леко разтегливо. То подсказва, че сте в овулация, особено ако се появи около 14-тия ден от цикъла.

Това е и един от най-подходящите моменти да започнете с опитите за забременяване, защото това течение има предназначението да спомага за отвеждане на сперматозоидите към яйцеклетката и да улеснява оплождането ѝ.

Болка в единия от яйчниците

Всеки месец яйчниците се редуват в своята активност. Ако забележите лека болка от едната страна на коремната област ниско долу, това може да е провокирано от повишена активност на единия яйчник.

Обикновено по-активният яйчник, който през този месец отделя годна за оплождане яйцеклетка, предизвиква лека болка в тази област. По това можете да се ориентирате дали сте в овулация или не.

Измерване на базалната температура

По време на овулация базалната температура се повишава. Това е ориентир, който можете да използвате, за да определите дали сте в овулация.

Базалната температура се повишава обикновено около десетия ден след цикъла. Това е най-подходящото време да я измерите. Тогава настъпват и първите признаци на овулация.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase