Снимка: Istock

Стресът е естествена част от живота и в малки количества има ползи. Но той може да има огромно въздействие върху здравето на човек. Всеки от нас има поне една теория за това как да се справяме в стресови ситуации, как да не даваме шанс на ежедневните случки да ни създават напрежение. Но понякога всичко си остава само теория и някак неусетно вече сме дали свобода на стреса, забравяйки че той нанася големи щети върху организма ни, ден след ден.

Вижте 13 от тях.

1. Стресът може да причини болка, стягане или болезненост в мускулите.

2. Вярвате или не, стресът може да повлияе на здравето на сърцето ви. Хормонът кортизол, който се отделя заради стрес и напрежение, може да влоши състоянието на сърцето и белите дробове.

3. Още една вреда за здравето от стреса е появата или влошаването на екзема, розацея или псориазис, сърбеж по кожата, косопад.

4. Проблеми с храносмилателната ви система, като болка, газове, диария и запек, синдром на раздразнените черва и киселинен рефлукс.

5. Усещане за напрежение и болка в областта на шията, челюстта, главата.

6. Стресът отслабва защитните сили на тялото ви. Това увеличава риска от чести боледувания, влошаване на автоимунните състояния като лупус и други.

7. Закъсняване или пропускане на месечния цикъл. Продължителната липса на цикъл поради стрес също може да доведе до хормонален дисбаланс или състояние, наречено вторична аменорея.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase