Снимка: Istock

Солта е една от най-консумираните подправки. Рядко се замисляме какво количество консумираме от нея на дневна база. Солта е не само в салатата и ястието ни, тя е в колбасите, пакетираните лакомства и т. н. С консумацията на сол трябва да сме много внимателни, особено ако задържаме излишни течности, ако се борим с високо кръвно, висока кръвна захар, искаме да свалим излишни килограми, страдаме от артрит и т. н. Хубавото е, че лесно можем да намалим количеството сол в храната, която си приготвяме.

Вижте 11 полезни заместителя на солта.

1. Чесън – Може да намалите консумацията на солта и да удвоите количеството чесън в рецептите за доматени сосове, ястия, супи, сотирани картофи например. Чесънът съдържа съединения, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка.

2. Лимонов сок или кора – Цитрусите, особено лимоновият сок и кората му, са отлична алтернатива на солта. Сокът и кората от лайм и портокал също имат тези ефекти. Цитрусите подчертават вкуса и са чудесни не само за десерти, но и за дресинги, риба, зеленчуци.

3. Смлян черен пипер – Ако искате да намалите солта, добавяйте черен пипер към ястията, салатите, супите. Той може да намали възпалението, което е свързано с хронични болести като сърдечни заболявания и рак, сочат изследвания. Не забравяйте, че има и други видове пипер като бял, розов, зелен и други.

4. Копър – Копърът е ароматен заместител на ястия с риба, картофи и краставици. Много полезен за здравето и особено за храносмилането.5. Лук на прах – Подобно на чесъна, лукът подобрява вкуса на почти всяка рецепта. Може да намалите количеството сол, добавяйки го върху пържени картофи, към супи, яхнии, сосове.

6. Балсамов оцет – Невероятна комбинация от аромати и вкусове, добавянето на този оцет минимизира солта в ястията, супите, сосовете, салатите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase