Всяка година у нас се раждат около 100 деца със Синдром на Даун. Тази статистика е на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун. От години те настояват за повече превенция и възможности за консултации със специалисти.

"В момента пренаталната диагностика може да установи наличието на допълнителната 21-ва хромозома, която стои в основата на този синдром. Макар много неща да сме научили за Синдрома на Даун, далеч не всичко ни е известно - нямаме пълна яснота върху рисковите фактори, които водят до неговата поява. Над 35 години (бел. ред. - възрастта на майката) рискът става по-висок", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че има вариант, при който 21-вата хромозома не е точно там, където ѝ е мястото, а цялата или част от нея е при друга двойка хромозоми.

"Светът направи много голяма стъпка напред по отношение на това състояния. В средата на миналия век хората са живеели малко над 20 години. Сега в страните с добре развита здравна система преживяемостта е 60 години и ще продължи да се увеличава. Всички тези деца и хора имат своя уникална система. Броят на хората, които биха могли да се включат по-активно в социалния живот, е много по-голям от тези, които имат възможност да го направят", каза още проф. Александрова в "България сутрин".

Специалистът уточни, че за момента няма лечение, но тези хора трябва да бъдат обект на непрекъснати прегледи. Проведени са клинични проучвания, които дават надежда за пробив в лечението на Синдром на Даун.

"Вече възприемаме Ковид като част от пейзажа, научихме се да се справяме по-добре с предотвратяването, диагностиката и лечението му. Огромна част от хората вече имат базов имунитет. През тези години видяхме къде са ни слабостите, видяхме колко е трудно на медицинските специалисти", заяви вирусологът от БАН.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase