Снимка: Istock

Как се грижите за здравето на вашите венци и зъби? Доброто орално здраве е резултат не само на добри гени. Всекидневната грижа, редовните посещения при стоматолог са от съществено значение. Но и храните, които съставляват нашето меню, също могат да спомогнат за това венците и зъбите ни да бъдат по-здрави. Вижте кои 10 храни да консумирате по-често, освен млечните продукти.

Хрупкави зеленчуци и плодове

Консумирането им спомага за премахването на плаката, която полепва по повърхността на зъбите, което намалява риска от лош дъх, образуването на зъбен камък. Добри примери за такива хрупкави зеленчуци и плодове са моркови, чушки, ябълки, круши, краставици и други.

Ядки

Важно е ядките, които консумираме, да нямат добавени към тях сол, захар. Бадемите са едни от най-полезните за денталното здраве, тъй като са и богати на калций. Според Американската дентална асоциация, ядките също са прекрасна храна за зъбите, тъй като са с ниско съдържание на въглехидрати, което пък обикновено активира бактериите, които могат да доведат до кариес. Друго предимство е, че дъвченето на ядки помага за стимулиране на отделянето на слюнка, което също може да намали риска от кариеси.

Ягоди

Вкусните плодове с малко калории помагат да имаме по-бяла усмивка. Ягодите съдържат маликова киселина, която има уникални естествени избелващи свойства. Освен това те са от тези храни, които освежават дъха ни.

Листни зеленчуци

Това са марули, спанак, айсберг и други, които са богати на фолат. За тях е известно, че спомагат за укрепване на емайла, намаляват риска от заболявания и възпаления на венците. Други полезни храни, богати на фолат са леща, аспержи и черен боб.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase