Снимка: Istock

Еспресото е най-популярната напитка след водата. То е сред най-употребяваните напитки в цял свят. Любимо е на милиони хора. Любителите на кафето започват деня си с чаша горещо кафе, а най-страстните му почитатели пият по няколко чаши на ден.

Известно е, че прекаляването с кафето може да има негативни ефекти върху здравето. Но също така е известно и че кофеинът е антиоксидант, който има положително влияние върху организма в малки дози.

Какво се случва в тялото, ако пиете кафе всеки ден?

Еспресото може да ускори метаболизма

Според клиника Майо, кафето има свойството да ускорява обмяната на веществата благодарение на кофеина в него. Той стимулира кръвообращението, възстановяването на клетките и превръщането на мазнините и въглехидратите в енергия. Освен това спомага за захранването на мускулите с тази енергия, което прави обмяната на веществата по-бърза.

Стимулира отделянето на урина и дефекацията

Ако пиете кафе редовно и то по повече от една чаша на ден, очаквайте по-чести посещения до тоалетната. Кафето има диуретичен ефект, като стимулира отделянето на урина. Този ефект е положителен за пикочните пътища, тъй като спомага за намаляване на риска от инфекции в тях. Освен това кафето стимулира и движенията на червата, като това помага при запек, предизвиквайки редовно изхождане.

Може да причини подуване на корема

Един от негативните ефекти на кафето е подуването на корема. Кофеинът в големи количества може да създаде условия за образуване на газове, които причиняват усещане за тежест. Тези симптоми се увеличават, ако пиете кафето си със захар или прясно мляко.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase