Снимка: Istock

Знаем, че консумацията на ядки има редица ползи за здравето ни. Семената също са важна част от нашето меню. Едно от най-полезните е лененото семе. За да можем да извлечем ползи от него, важно е да го консумираме смляно. Консумацията му подобрява перисталтиката на червата, полезна е за сърцето, мозъка, но също така и за кожата.

Как въздейства върху нейното здраве и красота?

Намалява признаците на стареене

Едно от най-впечатляващите предимства на лененото семе е способността му да намалява признаците на стареене. То съдържа лигнани – полифеноли, за които се смята, че могат да предпазят кожата от увреждане, причинено от слънцето и други фактори на околната среда.

Също така, малките семена са богати на омега-3 мастни киселини, които допринасят за това кожата да е подхранена и еластична. Редовната консумация на смляно ленено семе, допринася за намаляване появата на бръчки и други форми на преждевременно стареене. Също така се смята, че омега-3 са силно противовъзпалителни и подобряват кожите с екзема или псориазис. Не на последно място, лененото семе съдържа и омега-6 мастни киселини, които също са важен компонент за здравата кожа.

Подобрява синтеза на колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, съставляващ около 25% от теглото на всички тъкани. Намира се естествено в кожата, косата и ноктите. Той спомага за поддържането на кожата гладка и еластична, като по този начин намалява и нейното стареене. Колагенът допринася за подобряване на бариерната функция на кожата. Тъй като с напредването на възрастта синтезът на колаген в тялото ни намалява, можем да стимулираме този процес, консумирайки ленено семе, както и други полезни храни за целта.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase