Снимка: БГНЕС

Никога не консумирайте тези храни, ако в момента пиете лекарства. В противен случай сте изложени на риск от отравяне, което може да завърши дори с фатален край.

С настъпването на сезона на простудните заболявания се увеличава и заболеваемостта от настинка и грип. Докато приемате лекарства, предписани от Вашия лекар, трябва да внимавате и какво ядете и пиете.

Експертите предупреждават най-вече хората с хронични заболявания и тези, които постоянно приемат лекарства, че някои храни могат да причинят опасни отравяния.

Храната, която консумираме в ежедневието, може да има различно въздействие върху лекарствата. Ето защо винаги трябва да четем инструкциите за хапчетата и сиропите.

Докато храната се разгражда в червата и след това се метаболизира в черния дроб, лекарствата влизат в реакция с хранителните вещества и това може да има отрицателни последици.

Някои храни са опасни, когато се консумират след прием на лекарства, и водят до непредсказуеми резултати.

Какво не трябва да избягваме след прием на лекарства?

Алкохол

Приемането на лекарства заедно с алкохол или пиенето им след това пречи на елиминирането на алкохолните компоненти от организма и може да доведе до симптоми като зачервяване, високо кръвно налягане, сърцебиене и повръщане.

Затова винаги трябва да четете инструкциите за употреба или да попитате Вашия лекар и фармацевт за повече информация относно ефектите на всяко лекарство, което приемате.

Чай и кафе

Когато използвате лекарства за желязодефицитна анемия е важно да избягвате чай, кафе, мляко и млечни продукти два часа преди и два часа след приема на лекарството. Тези храни пречат на усвояването на желязото в червата.

За по-добро усвояване на лекарствата за анемия се препоръчва те да се приемат заедно с портокалов сок или добавка с витамин С на гладно.

Грейпфрут

Грейпфрутът може да бъде опасен като продукт, който засилва ефекта на лекарствата за хипертония. Само един плод или сок от грейпфрут може да увеличи ефекта на някои лекарства за холестерол до 13 пъти. И увеличава страничните ефекти на лекарствата. Лекарствата, които взаимодействат с грейпфрута, са

- статини, понижаващи холестерола (особено тези, съдържащи симвастатин);

- лекарства за аритмия (нарушения на сърдечния ритъм);

- антипсихотици (използвани за лечение на психични заболявания);

- лекарства, използвани за потискане на имунната система след трансплантация на органи.

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци, като бяло зеле, спанак и броколи са богати на витамин А, който подпомага съсирването на кръвта.

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, тези храни могат да повлияят на действието им. Твърди се, че дори зеленият чай причинява този проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase