Снимка: Istock

Стъпалата може би са една от най-пренебрегваните части на тялото. Забравяме да се грижим за тях всеки ден, докато не забележим колко се е влошило състоянието на кожата им. Нередовното ексфолиране и подхранване, използването на козметика за душ, която изсушава твърде много кожата, са само част от причините да страдаме от напукани и сухи пети.

Кожата загрубява, удебелява се. Можем ли да ѝ помогнем да се възстанови бързо? Определено има редица кремове и балсами, които можем да закупим. Но има и две уникални масла, които доказано помагат при напукани пети.

Първото е маслото от кокум. Но как точно спомага за възстановяването на напуканите стъпала?

Едно от най-невероятните качества на маслото от кокум е, че то не се топи на стайна температура, но веднага щом го нанесем върху кожата, то се свързва с нея. Разтапя се моментално, а това му свойство позволява да проникне дълбоко в сухата и напукана кожа на краката, като я подхранва отвътре и оставя мека и гладка отвън.

Кожното възпаление може да е причината петите ни да изглеждат сухи и напукани. Според западни изследвания, редовното нанасяне на масло от кокум може значително да подобри възпалението на кожата на краката. Антиоксидантните и антимикробните свойства на плодовете от кокум, допринасят за успокояващото свойство на маслото, което се приготвя от тях.

Маслото от кокум се добавя в козметични продукти за регенериране на кожата, като кремове против стареене, поради своите регенериращи кожата свойства. Овлажнява я, подобрява нейната еластичност и предпазва кожата на краката ви от дехидратация, която е основна причина за напукването ѝ.

Уникалното масло също така предотвратява дегенерацията на кожата. Хубавото е, че можем лесно да го закупим от специализираните биомагазини, особено тези, предлагащи насипни масла.

Още за полезността на маслото от кокум за кожата, но и за косата може да прочетете тук.

Второто масло, което помага да имаме гладка и мека кожа на стъпалата е маслото от шеа (ший; масло от карите).

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase